TRIVAN: Kriminal pohranjivanja opasnog otpada u Srbiji završen
Foto: Marina Lopičić

Ministar zaštite životne sredine

TRIVAN: Kriminal pohranjivanja opasnog otpada u Srbiji završen

Društvo -

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je kriminal pohranjivanja opasnog otpada završen, ističući i da je problem koji sa živom postoji u Srbiji "paradigma priče o opasnom otpadu" koji se iskopava na različitim lokacijama u državi.

"Živa je meni danas paradigma borbe protiv zagadjenja i zagadjivanja, kao i zločina koji se vrše protiv životne sredine u Srbiji", kazao je Trivan na predstavljanju Nacrta izveštaja o stanju žive u Srbiji.

Ministar je zahvalio BIA, tužilaštvu i gradjanima što zajedno učestvuju u borbi protiv opasnog otpada, navodeći da će biti kažnjeni "svi koji nas truju".

"Običan svet mi kaže da im se vraća nada, jer se neko konačno pozabavio time", kazao je Trivan i najavio oduzimanje dozvola onima koji se bave "kriminalom pohranjivanja opasnog otpada".

Trivan je kazao da je počelo prvo sudjenje za otpad pronadjen u Obrenovcu i zahvalio UNDP-u na podršci i saradnji koja je "divna i nije do juče" i za koju želi da bude nastavljena.

"Ne mislim da zaštiti životne sredine treba da pristupamo administrativno, hladno i tehnološki, jer ovde se bavimo životom po sebi. Svi znamo kakve posledice živa čini našoj prirodi i životom u celini", kazao je Trivan.

Istakao je da se životnom sredinom ne može baviti kao svim drugim temama.

"Neću da budem 13. prase. Hoću da se to razume", kazao je ministar.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Svetlana Nedera pozvala je sve u Srbiji da zajedno učine sve što mogu kako bi problem žive postao prošlost.

Ona je kazala da UNDP u 42 države širom sveta sprovodi projekte u vrednosti od 54 miliona dolara, kojima se pruža podrška rešavanju prioritetnih problema.

"Mi pružamo podršku izradi prvog izveštaja o živi u Srbiji i paralelno sa izradom tog izveštaja započet je i proces pripreme nacionalnog profila žive", kazala je Svetlana Nedera.

"Nastavljamo da pružamo podršku Ministarstvu zaštite životne sredine i svim nadležnim da bi unapredili upravljanje hemikalijama i živom", kazala je ona.

Projekat posvećen inicijalnoj proceni kapaciteta za implementaciji Minimata konvencije o živi u Srbije finansira Globalnim fondom za zaštitu životne sredine (GEF), a sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

„Da se ne lažemo“ o uticaju otpada na zdravlje Srbiji pretili bojni otrovi, decu u školama truje kancerogeni azbest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja