NEMA VIŠE DIVLJANJA ZA VOLANOM: Vozači, smanjite gas, evo kada počinje NAJSTROŽA kontrola brzine do sada! Kazne su PAPRENE!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Od danas na snazi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja

NEMA VIŠE DIVLJANJA ZA VOLANOM: Vozači, smanjite gas, evo kada počinje NAJSTROŽA kontrola brzine do sada! Kazne su PAPRENE!

Društvo -

Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio je danas da će u poslednjoj nedelji aprila na svim autoputevima u Srbiji početi da se kontroliše i kažnjava prekoračenje prosečne brzine.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Arsov je rekao da je odluka o ovakvoj meri doneta, jer godišnje na autoputevima pogine između 40 i 50 ljudi zbog prekoračenja brzine. Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da zanju da li su prekršili zakon.

VOZAČI, SPREMITE SE! OD APRILA PAPRENE KAZNE ZA PREKORAČENJE BRZINE: Otklanjamo sve zablude, evo kako se tačno meri!

Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će stranicima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

foto: Fonet/MUP Srbije

On je podsetio da od danas počinje primena izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa strože kazne za nesavesne vozače.

(TABELA) OD APRILA STROŽE KAZNE: Za dete u krilu 30 dana robije! OVO SU SVE IZMENE!

"Primenom ovog zаkonа i аktivnostimа sаobrаćаjne policije u nаrednom periodu mislim dа ćemo smаnjitio strаdаnje nа nаšim putevimа. Uprаvа sаobrаćаjne policije plаnirа dа аktivnosti usmeri nа mestа gde se očekuju sаobrаćаjne nezgode", rekao je Arsov.

foto: Zorana Jevtić

Izmenama zakona kazna za nevezivanje pojasa je duplirana i iznosi 10.000 dinara, a odnosi se i na vezivanje na zadnjem sedištu automobila.

PRAZNA KASA, PA UDARILI HARAČ PO SIROTINJI: Policajci u Srbiji dobili nalog da pišu što više kazni

Smanjen je nivo dozvoljenog alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila i kazna iznosi takođe 10.000 dinara, podsetio je Arsov.

foto: Stefan Jokić

Arsov je kazao i da se po zakonu nasilničkom vožnjom sada smatra i nevezivanje i sedenje deteta mladjeg od 12 godina na prednjem sedištu. Za nasilničku vožnju kazna je od 30 do 60 dana zatvora.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI ZAKON - STROŽIJE KAZNE! 10 najvažnijih koje svaki vozač mora da zna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track