Najnovije vesti

NOVE POGODNOSTI ZA MOTORISTE: Dvotočkaše će moći da registruju i na samo mesec dana godišnje
Foto: Profimedia

zakonske novine

NOVE POGODNOSTI ZA MOTORISTE: Dvotočkaše će moći da registruju i na samo mesec dana godišnje

Društvo

Vozači motora u Srbiji moći će da registruju svoje dvotočkaše ako to žele, samo na mesec dana godišnje, novina je nedavno izmenjenog Zakona o bezbednosti saobracaja, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Izmena u zakonu je omogućila da vlasnici ili korisnici motocikala registraciju dobiju na period koji ne može biti kraći od jednog meseca, a vozači su dužni da vrate registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.

"Bajkeri" su se do sada žalili da plaćaju registraciju za celu godinu, a voze motore svega nekoliko meseci godišnje, najviše u letnjim mesecima.

Kako kažu u MUP-u, novina se odnosi na vozila od istorijskog značaja (oldtajmere), motorna i priključna vozila koja nisu prvenstveno namenjena za učestvovanje u saobraćaju, kao što su pcelarska vozila, mopedi, motocikli, laki i teški četvorocikli...

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da ova novina zaživi, kažu da će "primena navedenih odredaba početi nakon neophodnih izmena u softveru za registraciju vozila".

Troškovi koji se plaćaju prilikom registracije vozila, navode, zavisiće od vrste registracije kao i vozila.

"Za motocikle i teške tricikle, prilikom upisa vozila u jedinstveni registar kao i prilikom produženja registracije vozila, pored ostalih naknada, plaća se porez na upotrebu motornih vozila za period od jedne godine u iznosima propisanim Zakonom o porezima na upotrebu, držanje, i nošenje dobara čiji je predlagač Ministarstvo finansija", kažu u MUP.

Napominju da se prilikom upisa u jedinstveni registar i produženje registracije za motocikle plaća komunalna taksa za držanje vozila čiju visinu propisuju opštine u Srbiji svojim odlukama i to na period od godinu dana.

Za mopede, lake tricikle, lake četvorocikle i otvorene teške četvorocile, prilikom upisa u jedinstveni registar vozila i produženja registracije, kažu, ne plaća se porez na upotrebu motornih vozila i komunalna taksa za držanje vozila.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...