PREDSTAVNIK OEBS-A ZA SLOBODU MEDIJA: Osigurati medijski pluralizam u Srbiji
Foto: Profimedia

sastanak sa anom brnabić

PREDSTAVNIK OEBS-A ZA SLOBODU MEDIJA: Osigurati medijski pluralizam u Srbiji

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je da se "u Srbiji i dalje mora razvijati klima u kojoj postoji medijski pluralizam i balans između različitih mišljenja i stavova".

Dezir je za N1 kazao da je to neophodno "iako je nakon nedavnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem stekao utisak da je premijerka uverena da u Srbiji postoji potpuna sloboda medija i da je posvećena očuvanju tog cilja".

"Veoma je važno da se sva medijska udruženja uključe u izradu Nacrta nove medijske strategije. OEBS će pokušati da posreduje u tom dijalogu kako bi se došlo do najboljih rešenja, a kada prvi nacrt bude izrađen daće svoje komentare", rekao je Dezir.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ocenio da je u Srbiji uloga države tradicionalno vrlo jaka u medijima, kada je reč o vlasničkoj strukturi različitih medija.

"Prethodna medijska strategija predvidela je povlačenje države iz vlasništva, i biće doneta nova Strategija koja će uskoro biti objavljena i mislim da će biti neophodno jasnije definisati koja su to pravila vezana za vlasništvo, transparentnost, finansiranje od strane države, različitih medija, uključujući i one lokalne, ali takođe definisati i regulatorni sistem, ulogu regulatornih agencija, evaluaciju Javnog servisa, njegovo finansiranje, ali i nezavisnost, što je za nas veoma važno", rekao je Dezir.

Prema rečima predstavnika OEBS za slobodu medija, status novinske agencije Tanjug mora da bude pravno razjašnjen.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track