ŠIROM SRBIJE: Počela vakcinacija dece migranata protiv malih boginja
Foto: Profimedia

NOSILAC AKCIJE MINISTARSTVO ZDRAVLJA

ŠIROM SRBIJE: Počela vakcinacija dece migranata protiv malih boginja

Društvo -

BEOGRAD - Vakcinacija dece migranata protiv malih boginja počela je danas u prihvatilištu za migrante u Krnjači, a programom imunizacije do 31. maja biće obuhvaćeno 1592 dece uzrasta do 18 godina, potvrđeno je Tanjugu u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Savetnica Komesarijata Jelena Šurlan kaže da će vakcinaciju sprovoditi ambulante u prihvatnim centrima za migrante u celoj Srbiji u saradnji sa pedijatrima iz nadležnih domova zdravlja i epidemiolozima iz nadležnih zavoda za javno zdravlje.

Šurlan je navela da je nosilac ove akcije Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'', a da je vakcine donirala organizacija ''Lekari bez granica''.

Prema njenim rečima, planirano je da se vakcinišu deca u stalnim centrima tražilaca azila u Banji Koviljači (62), Bogovađi (48), Sjenici (95), Tutinu (27) i Krnjači (431), kao i u tranzitno prihvatnim centrima u Preševu (98), Subotici (41), Adaševcima (133), Vranju (136), Somboru (66), Bujanovcu (77), Dimitrovgradu (49), Principovcu (36) , Divljani (41), Kikindi (80), Bosilegradu (30), Pirotu (142).

''Predviđeno je da MMR vakcinu prime sva deca koja nisu vakcinisana. Ovaj broj može da varira jer se migranti stalno kreću, a ukoliko se bude povećavao broj dece biće obezbeđeno dovoljno vakcina'', kazala je Šurlan.

Kako je rekla, među migrantima do sada nije bilo obolelih od malih boginja osim, kaže, nekoliko slučajeva sumnji na morbile koji, ipak, nisu potvrđeni.

Šurlan je napomenula da svako novopridošlo lice u prihvatilištima za migrante prolazi obavezan lekarski pregled i da se nakon toga otvara zdravstveni karton koji u tim centrima vode pedijatri i lekari opšte prakse.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja