PEĆKA PATRIJARŠIJA: Počelo redovno majsko zasedanje Sabora SPC
Foto: Marina Lopičić

održana Sveta arhijerejska liturgija

PEĆKA PATRIJARŠIJA: Počelo redovno majsko zasedanje Sabora SPC

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej održao je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji čime je počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Na početku molitvenog sabranja patrijarh je proizveo mati Haritinu u igumaniju svete lavre Pećke Patrijaršije, navodi se u saopštenju Informativna služba SPC.

U ponedeljak, prvi dan radnog zasedanja Sabora takođe biće održan u Pećkoj Patrijaršiji, posle svete arhijerejske liturgije, a u utorak, 1. maja, zasedanje ovog najvišeg zakonodavnog tela Crkve biće nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

foto: Marina Lopičić

Uobičajeno, na ovom redovnom zasedanju Sabora biće razmatrane teme iz života Crkve, o Kosovu i Metohiji, uvek aktuelnoj temi Sabora i, kako je ranije najavio, patrijarh srpski predlog izmena Ustava SPC.

Patrijarh je za Uskrs rekao da ne veruje da će taj najviši crkveni akt tada biti i usvojen, već će to, veruje, biti tek naredne godine. Ustav SPC nije dogma, rekao je tada patrijarh Irinej, već akt koji reguliše život Crkve.

Kazao je i da lično smatra da je važeći Ustav SPC dobar i podsetio da su na njemu radile poznate ličnosti iz oblasti Crkve, kanonisti i pravnici, kao i laici, koji su upućeni u materiju.

Inače, aktuelni Ustav donet je 1931, a na najnovijim izmenama je, prema rečima, patrijarha rađeno pet-šest godina, te da je reč samo o predlogu izmena koji su dobili svi episkopi, koji material treba da prouče i na Saboru iznesu svoje mišljenje.

U predlogu izmena Ustava SPC, između ostalog, navodi se i da će procedura izbora patrijarha biti drugačija, odnosno, da će se birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem i to uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika.

Takođe, jedan od predloga za izmenu Ustava SPC je i da Crkva promeni ime u "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

Proširenje naziva SPC analitičari su protumačili kao želju Crkve da "ojača veze sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa svojim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track