VOJNI SINDIKAT SRBIJE PORUČIO: Radnici, ne slavite 1. maj
Foto: Fonet

saopštenje

VOJNI SINDIKAT SRBIJE PORUČIO: Radnici, ne slavite 1. maj

Društvo -

Na današnji dan, kada se slavi međunarodni praznik rada, radnici u Srbiji, na žalost, nemaju razloga za proslavu, a kamoli obeležavanje praznika sa aktuelnim državnim sindikatima, koje predvode gospoda Orbrović i Stojiljković, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

U saopštenju se dalje kaže: "Ostanite danas sa svojom porodicom i nemojte biti deo estradno-folklornog obeležavanja praznika smišljenog u glavama socrealisticki vaspitanih sindikalaca. Ne postoji država u kojoj su radnici više obespravljeni i gde je ideja sindikalizma ovlaploćena u delovanju lažnih sindikata dovedena do besmisla, poltronstva, slepog podržavanja svake vlasti samo zarad sopstvenih, ličnih interesa. Srpski radnik danas preživaljava sa platom od tridesetak hiljada dinara, guši se u zelenaškim kreditima kojima je školovao decu, plaćao komunalije, u nekoj vrsti feudalnog uređenja i državnog sistema u kome strepi kad ce mu izvrsitelji doci po danak. To je stvarnost srpskog radnika! Golgota preživljavanja i poniženja.

foto: Danijel Tulimirovi

Vojni sindikat Srbije nikada neće pristati da se prava radnika, koja garantuju međunarodne konvencije i Ustav ove države, gaze i da radnici budu obespravljeni u brojnim prilikama naše sive svakodnevice. Kod takozvanih „stranih investitora“ srpski radnici rade za najniže zarade na svetu u sferi automobilske industrije. Vojnici bušnih čizama i bez adekvatne nadoknade čuvaju kopnenu zonu bezbednosti. Policajci imaju manja prava nego li kriminalci. Radnici u javnim ustanovama mobignuju se pod upravom sumnjivih partijskih kadrova... Nikada u istoriji srpskog sindikalizma nije postojao zreliji trenutak za opštu sabornost svih iskrenih pokreta, sindikata, udruženja, ujedinjavanje oko zajedničke ideje i prava na život i rad!

Samo grupisanjem svih snaga i onih koji proteklih tridesetak godina nisu izgubili obraz pred radnicima, možemo da svoj položaj popravimo i ustrojimo stanje stvari i tako da dugoročno rešimo svoj status pred poslodavcem. Ma ko bio taj poslodavac.

foto: Printscreen

Da bi se došlo do zajedničkog cilja, koji se jednostavno sam definiše nakon trodecenijskog ugnjetavanja, gaženja radničkih prava, pljačkaških privatizacija i delovanja upravo takozvanih sindikalaca poput Orbovića, ujedinjenje zdravih sindikata je preka potreba.

I ona je nametnuta od onih koji su prešli crvenu liniju u gaženju dostojanstva srpskog radnika! Vojni sindikat Srbije sarađuje sa Policijskim sindikatom Srbije, drugim iskrenim sindikatima i udruzenjima, ali i međunarodnim organizaicijama u Rusiji, Evropi, Sloveniji i Makedoniji i pokretima koji štite interese svojih članova. Na temelju takvog objedinjavanja resursa, srpski radnici moraju da se ujedine oko jednog jedinog cilja - da svoja prava štite instuticionalno i snagom svoje volje. I da to čine izabranici čistog obraza i ruku", navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track