Poskupelo pet lekova

Poskupelo pet lekova

Društvo -
Prema Odluci o višim cenama pet lekova menjaju se cene za petefluorouracil u dva oblika, potom metildopu, furosemidu, aminofilinu i ranitidinu

BEOGRAD - Odluka o izmenama Odluke o najvišim cenama pet lekova za upotrebu u humanoj medicini, čiji je režim izdavanja na recept, objavljena je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Prema toj odluci, menjaju se cene za petefluorouracil u dva oblika, potom metildopu, furosemidu, aminofilinu i ranitidinu.

Cena jednog oblika petefluorouracila, ampule od pet mililitara, prema odluci, iznosiće 131, 40 dinara umesto 87, koliko je do sada koštao. Cena drugog oblika tog citostatika od 10 mililitara sada iznosi 208, 70 dinara, a pre izmene odluke koštao je 199 dinara.

"Metildop" koji se koristi za probleme sa krvnim pritiskom je ranije koštao 106, 10 dinara, sada košta 141dinar, dok cena diuretika "furosemida" sada iznosi 235, 80 dinara, a pre izmene odluke koštao je 147, 80 dinara.

"Aminofilin" će sada koštati 815, 70 dinara, što je skoro 200 dinara više nego ranije, dok se "ranitidinu" koji je namenjen za lečenje problema sa želucem cena menja sa 145, 90 na 171, 60 dinara.

Vlada Srbije odobrila je prošle godine povećanje cene za tih pet deficitarnih lekova koji se izdaju na recept i za koje ne postoji zamena, a najčešće se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama i prilikom hitnih stanja pacijenata.

Na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova i podataka o deficitarnim lekovima, koje je Republički fond za zdravstveno osiguranje dostavio Ministarstvu zdravlja, utvrđeno je da postoji neodložna potreba za promenu cena pet lekova, saopštilo je tada Ministarstvo zdravlja.

Imajući u vidu da deficit ovih lekova može ugroziti pružanje zdravstvene zaštite, jer se radi o lekovima koji se najčešće upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama i hitnim stanjima, Ministarstvo zdravlja je predložilo povećanje cena ovih pet lekova radi obezbeđenja redovne snabdevenosti tržišta, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstava zdravlja i trgovine dogovorili su se pre oko 20 dana da se odluka o korekciji cena za više od 400 lekova donese nakon formiranja nove vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track