RHMZ IZDAO NARANDŽASTO UPOZORENJE, SRBIJI PRETE VELIKE NEPOGODE NA ĐURĐEVDAN: Pljuskovi, grmljavina, grad, udari vetra! Nevreme večeras prvo stiže na zapad, ali na udaru i Bačka, Srem i Kosovo
Foto: AP/Ilustracija

Za vikend na snazi Narandžasti meteoalarm

RHMZ IZDAO NARANDŽASTO UPOZORENJE, SRBIJI PRETE VELIKE NEPOGODE NA ĐURĐEVDAN: Pljuskovi, grmljavina, grad, udari vetra! Nevreme večeras prvo stiže na zapad, ali na udaru i Bačka, Srem i Kosovo

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, u većini mesta sa dužim periodima sunčanog vremena i najvišom dnevnom temperaturom do 30 stepeni

foto: Fonet/Gorica Egović

Posle podne i uveče se na čitavom zapadu Srbije, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuju intenzivne nepogode - pljuskovi s grmljavinom, jakim vetrom i pojavom grada.

foto: Beta/Dragan Gojić

Narednih dana će biti promenljivo oblačno, nestabilno i malo hladnije u odnosu na prethodne dane, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Samo će u ponedeljak na severu i zapadu, a u utorak u većini mesta biti suvo i uglavnom sunčano.

foto: RHMZ Printscreen

Zbog prognoziranih vremenskih nepogoda za vikend je gotovo u celoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike.

foto: Beta/Dragan Gojić

Narandžasti meteoalarm u subotu je na snazi je u području Bačke, Srema, zapadne i jugozapadne Srbije i na teritoriji Kosova i Metohije. Ostatak Srbije je pod žutim metealarmom.

foto: RHMZ Printscreen

Prognoza za drugi dan vikenda "obojila je u narandžasto" sve delove naše zemlje sem Bačke, Srema i zapadne Srbije koji su "u žutom".

foto: AP/Ilustracija

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

foto: AP/Ilustracija

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

foto: AP/Ilustracija

Nekoliko ariljskih sela je u petak uveče zahvatio izuzetno krupan grad, veličine oraha, koji je naneo ogromnu štetu u zasadima maline u selima Mirosaljci, Dragojevac i Trešnjevica.

Prema rečima meštana, grad se sručio iznenada i bio je izuzetno krupan. Pored malina veliku štetu naneo je šljivicima i usevima, prenosi Glas zapadne Srbije.

foto: RHMZ Printscreen

Padao je i u gradskom području gde je oštetio automobile, a na pojedinim kućama prozore. Česti pljuskovi sa grmljavinom, kao jutros u Beogradu, karakteristični su za ovaj period godine, a promenjlivo vreme sa mogućim gradom i grmljavinom su uslovi koji itekako mogu biti opasni, jer direktno utiču na bezbednu i sigurnu vožnju, saopstio je Auto-moto savez Srbije.

Jak pljusak smanjuje preglednost i otežava vidljivost, a voda na kolovozu koja popunjava sve neravnine, kolotrage i druga oštećenja, dodatno je opasna. Zato je važno da se nailaskom na mokre kolovoze odmah smanji brzinu i drži bezbedno odstojanje od vozila ispred vašeg.

foto: EPA/Ilustracija

Prema dobijenih JP "Putevi Srbije" nema zadržavanja na naplatnim stanicama. Prema podacima Uprave granične policije, na putničkim terminalima naših GP, zadržavanja su do 30 minuta, kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Glas zapadne Srbije/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track