Najnovije vesti

KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA: Meteorolozi za Đurđevdan najavljuju stravične nepogode, a naši stari veruju da to znači da...
Foto: Dragana Udovičić

Narodna verovanja i običaji na veliki praznik

KAD ZAGRMI NA SVETOGA ĐORĐA: Meteorolozi za Đurđevdan najavljuju stravične nepogode, a naši stari veruju da to znači da...

Društvo

Na Đurđevdan se obeležava uspomena na Svetog Đorđa, a ovaj praznik poštuju i katolici i pravoslavci.

foto: Wikipedia

Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, mešajući se sa predhriščanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Đorđa kod Srba ne slavi ist kao i u drugim hrišćanskim zemljama Đurđevdan je praznik sa mnogo narodnih običaja i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju.

PROSLAVITE ĐURĐEVDAN UZ KURIR: Danas svakom čitaocu poklon ikona Svetog Georgija

Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

foto: Profimedia

Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Za malo koji praznik kod Srba je vezano toliko običaja i verovanja, pa i magijskih radnji.

NAJLEPŠI ĐURĐEVDANSKI OBIČAJI KOJI SE PRAKTIKUJU VEKOVIMA: Muškarci, evo kako će vas žene uloviti!

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro - „da će biti plodna godina“, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša - „da će leto biti sušno“.

foto: EPA/Ilustracija

Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

foto: FOTO AP

Kako su najavili meteorolozi, danas posle podne i uveče se na čitavom zapadu Srbije, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuju intenzivne nepogode - pljuskovi s grmljavinom, jakim vetrom i pojavom grada.

SRBIJI PRETE VELIKE NEPOGODE NA ĐURĐEVDAN: Pljuskovi, grmljavina, grad, udari vetra! Nevreme večeras prvo stiže na zapad, ali na udaru i Bačka, Srem i Kosovo

Narednih dana će biti promenljivo oblačno, nestabilno i malo hladnije u odnosu na prethodne dane, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Samo će u ponedeljak na severu i zapadu, a u utorak u većini mesta biti suvo i uglavnom sunčano.

foto: RHMZ Printscreen

Zbog prognoziranih vremenskih nepogoda za vikend je gotovo u celoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike.

(Kurir.rs/Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) JAKO NEVREME ZAHVATILO BEOGRAD OVOG POPODNEVA: Led iz oblaka sručio se na ulice, a za njim i pljusak!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...