PATRIJARH IRINEJ SLUŽI LITURGIJU NA CRVENOM TRGU: Prisustvovaće i predsednik Putin
Foto: Profimedia

VELIKA ČAST Stigao poziv od patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila

PATRIJARH IRINEJ SLUŽI LITURGIJU NA CRVENOM TRGU: Prisustvovaće i predsednik Putin

Društvo -

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao je patrijarha srpskog Irineja da zajedno služe liturgiju na Crvenom trgu u Moskvi, u Katedralnom sabornom hramu Hrista Spasitelja, povodom državnog praznika Dana Ćirila i Metodija, čijoj proslavi će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

Prvom čoveku SPC će biti uručena i godišnja nagrada "Za poseban doprinos ojačavanju jedinstva pravoslavnih naroda i za sprovođenje hrišćanskih vrednosti u društvu", koju tradicionalno, već 18 godina, dodeljuje Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, koji je pod pokroviteljstvom ruskog patrijarha.

Kiril je Irineju uputio i lično pismo u kom ga je pozvao da 23. maja bude njegov gost na dodeli te nagrade u Kremlju, ali i na svečanosti povodom Dana Ćirila i Metodija. Pismo ruskog patrijarha je srpskom patrijarhu u Patrijaršiji svečano uručio predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadjevič Aleksejev, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i ministra bez portfelja Nenada Popovića.

- Ovo je veoma važan događaj za naše bratske narode. Uručio sam patrijarhu Irineju ličnu poruku od gospodina Kirila u kojoj ga obaveštava da je dobio nagradu našeg Fonda i poziva ga na svečanu ceremoniju dodele nagrade koja će se održati 23. maja u Kremlju. Sledećeg dana se obeležava veliki državni praznik kod nas, Dan Ćirila i Metodija, koji je ujedno i imendan našeg patrijarha Kirila. On i Irinej će služiti zajedno liturgiju tim povodom, a na Crvenom trgu će se održati velika proslava kojoj će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin. Nadamo se da će se patrijarh Irinej sastati s Putinom, jer je do sada bio takav običaj - kaže Aleksejev i dodaje da se patrijarh Irinej veoma obradovao nagradi i pozivu, i rekao da će sa zadovoljstvom predvoditi delegaciju SPC. Patrijarh Irinej juče nije odgovarao na naše pozive.

foto: Profimedia

Fond jedinstva pravoslavnih naroda Pomagali Srbiji tokom poplava

Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda osnovan je 1995. u Moskvi uz blagoslov tadašnjeg ruskog patrijarha Alekseja Drugog. Fond ima za cilj da ojača duhovne, ali i kulturne i socijalne veze između pravoslavnih hrišćana širom sveta. Predstavnici Fonda dugi niz godina su pomagali srpski narod, a posebno tokom poplava koje su zadesile našu zemlju 2014. godine.

Proglašena tri nova sveca SPC

Mučenik Grigorije Pećki Pretpostavlja se da je prepodobnomučenik Grigorije Pećki rodom bio iz Peći ili njene okoline, a da je stradao u 17. ili 18. veku. Pošto je bio čovek neobične lepote, u njega se zaljubila kći turskog dostojanstvenika. Njen otac je skovao plan da ga na svaki način poturče, nudili su mu i visoke položaje, ali Grigorije nije posustajao. Videvši čvrstinu njegove vere, Turci su pokušavali silom da ga poturče, sve dok ga nisu ubili.

Mučenik Vasilije Pekar Ćerka Vasilijeva bila je vrlo lepa, te su je neki Turci zapazili i jednog dana oteli iz roditeljske kuće. Vasilije se nije mirio s činjenicom da mu ćerka ostane islamske vere, te pojuri za njima kako bi je vratio. Turaka je bilo više, pa su ga savladali i primoravali da se poturči ako ne želi smrt. On na to nikako nije pristajao, te su ga Turci ubili na izlazu iz Peći prema Dečanima, na mestu zvanom Raušićka trešnja.

Mučenica Bosiljka Rajičić Mučenica Bosiljka bila je iz Pasjana, iz porodice Rajičić, koja se u Preobraženjskom hramu javlja u ulozi velikih priložnika. Bosiljka je, prema predanju, oteta u svojoj 17. godini, kako se navodi, "od strane Arnauta", kad je sa ocem i bratom pošla van sela po drva za ogrev. Da bi prihvatila prelazak u drugu veru i brak sa otimačem, bila je mučena. Kako Bosiljkina nepokolebljiva vera u Hrista nije posustala ni nakon toga, ona je pogubljena ubodima noževa na proplanku uz reku Lapašticu.

Brojke

1817. godine postavljen je kamen temeljac Hrama Hrista Spasa 2014. godine Kiril je bio u trodnevnoj poseti Srbiji

Prvi put u Srbiji se obeležava Dan Ćirila i Metodija Srbija ove godine prvi put obeležava 24. maj, Dan Ćirila i Metodija, kao državni praznik, čime se pridružujemo Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, koje na taj način zvanično odaju počast ovim solunskim prosvetiteljima i misionarima.

Kurir.rs/ Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track