KURIR DANAS POKLANJA MOLITVENIK PATRIJARHU PAVLU
Foto: Kurir

MOLITVENICI

KURIR DANAS POKLANJA MOLITVENIK PATRIJARHU PAVLU

Društvo -

Danas samo uz Kurir molitvenik sa molitvama Patrijarhu Pavlu čiji lik i delo još uvek žive i prisutni su u srpskom narodu, čija mudrost nam i danas pomaže u našem putu spasenja.

Patrijarh Pavle, rođen kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, koje je tada pripadalo Austrougarskoj, a sada se nalazi na teritoriji Hrvatske. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je dobio ime po apostolu Pavlu.

Rano je ostao bez roditelja, nakon očeve smrti, majka mu se preudala, a on i brat su ostali da žive sa bakom i tetkom. Nakon završene četvororazredne škole u rodnim Kućancima i gimnazije u Tuzli, Gojko završava šestorazrednu bogosloviju u Sarajevu. U Beograd dolazi 1936. gde upisuje Bogoslovski fakultet.

Patrijarh Pavle značajno je ime Srpske pravoslavne crkve. Za vreme njegovog mandata obnovljeno je i osnovano više eparhija, obnovljena je Bogoslovija na Cetinju , otvorena je Duhovna akademija Svetog Vasilija Ostroškog i Bogoslovija u Kragujevcu, osnovana je i informativna služba Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavlje Pres.

foto: Kurir

Pokrenuo je 1993. godine u Beogradu Akademiju za umetnosti i konzervaciju, sa nekoliko odseka (ikonopis, freskopis, konzervacija), sledećih godina nastava veronauke je vraćena u škole (2002), kao i Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta.

Patrijarh Pavle preminuo je u novembru 2009. godine, a sahranjen je po sopstvenoj želji u manastiru Rakovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track