Najnovije vesti

SRPSKOJ MLADI TROŠAK, MLADOŽENJI PONOS: Promena prezimena posle venčanja skup dokaz ljubavi
Foto: Reuters

tRADICIJA PRAZNI NOVČANIK

SRPSKOJ MLADI TROŠAK, MLADOŽENJI PONOS: Promena prezimena posle venčanja skup dokaz ljubavi

Društvo

BEOGRAD - Mlade, zbog tradicije, uzimaju porodično ime muškarca, a za promenu isprava potrebno je najmanje 6.500 dinara.

Na venčanju se sve unapred zna, osim odgovora na pitanje koje će prezime mlada uzeti. Kad dama u venčanici kaže matičaru da uzima muževljevo prezime, dobija gromoglasni aplauz zvanica, pišu Večernje novosti. 

Ukoliko naglas odluči da ostavi devojačko i doda muževo, počinju zameranja, šaputanja i gurkanja među svatovima. Ona koja čvrsto odluči da u bračne vode uplovi sa "starim" prezimenom, najverovatnije će izazvati muk u celoj sali.

foto: AP/Ilustracija

Zbog patrijarhalne sredine i poštovanja tradicije, veća je verovatnoća da će žena uzeti muževo prezime. Zato je i broj žena sa dodatim prezimenom u gradovima češća pojava, ali one koje zadrže svoje su i dalje retkost, i kod nas ih familija muža neretko stavi na stub srama, uz nezaobilazno pitanje zašto se uopšte udavala.

- Nekada muškarcu nije mnogo važna ta promena prezimena, koliko je bitna njegovoj porodici i starijim generacijama - kaže psiholog Jasna Petrović. - Budući mladenci su tad pod velikim pritiskom i "brižna rodbina" ih ispituje, zamera im i zaključuje. Mladi bračni par tada često donosi odluku koja će zadovoljiti porodicu, jer njima to nije važno. Žene koje odluče da ne menjaju prezime uglavnom to rade zbog karijere, prepoznatljivosti u poslu, ali i zato što svoje prezime doživljavaju kao deo identiteta.

foto: AP/Ilustracija

Osim što može da bude tema porodične rasprave, promena prezimena je svakako nezanemarljiva stavka u kućnom budžetu. Novopečene supruge koje promene prezime često odugovlače sa izradom novih dokumenata - lične karte, pasoša, zdravstvene knjižice, vozačke dozvole, jer ta procedura oduzima dosta novca. Matičari kažu da, otkako je 2016. godine uvedena e-uprava, nema više čekanja u redu i da je pribavljanje potrebne dokumentacije za promenu prezimena sada mnogo jednostavnije.

- Od 2016. godine organ službeno pribavlja potrebnu dokumentaciju u vezi s promenom prezimena - kaže Dragana Jovanović, načelnik Odeljenja za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava beogradske opštine Palilula. - Nema čekanja u redu zbog vođenja upravnog postupka, efikasnosti matičara, kao i zbog velikog broja podataka sadržanih u centralnom sistemu za elektronsku obradu i skladištenje podataka. Kada se prezime menja u upravnom postupku, pred nadležnim organom uprave plaća se taksa u iznosu od 770 dinara.

foto: AP/Ilustracija

Dobijanje krštenice u ovoj beogradskoj opštini košta 400 dinara, venčanice isto. Uverenje o državljanstvu je 700 dinara. Ovo je samo početak, jer dame s novim prezimenom moraju izdvojiti još 1.139 dinara za novu ličnu kartu, 3.600 dinara za pasoš, promena vozačke dozvole zbog promene prezimena košta 1.546. Kada se sve sabere, za osnovna dokumenta ženi je potrebno više od 6.500 dinara.

- Posle udaje menjala sam pasoš, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu - kaže Ana M. iz Beograda. - Pasoš je bio najskuplji dokument, ali sam ga od svih dokumenata najbrže dobila. Problem je to što sam prvo morala da zamenim ličnu kartu da bih izvadila pasoš, jer to ne može da se obavi istovremeno. Zdravstvenu knjižicu čekam već pet meseci. Kada sam vadila novu ličnu kartu, rečeno mi je da mi je potrebna krštenica, koju sam platila. U policiji se ispostavilo da mi taj papir nije potreban i da sam bacila novac, jer oni taj dokument pribavljaju po službenoj dužnosti.

Šta je sa crticom?

Nema onog ko se nije zapitao da li crtica između dva prezimena ima neko značenje. Matičari objašnjavaju da će se dama koja je ostavila devojačko prezime i uzela muževo potpisivati bez crtice. To je, kažu, stvar pravopisa.

- Kada je u pitanju crtica kod pisanja udvojenih prezimena, po ranijim pravopisnim pravilima iz perioda devedesetih godina prošlog veka crtica se pisala, a prema novim pravilima crtica se ne piše - objašnjava Dragana Jovanović iz Opštine Palilula.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Snježana Vidačković/Foto: AP/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...