DIREKTORKA KANALA 9 NASTAVLJA ŠTRAJK GLAĐU: Maja Pavlović čeka odgovor ministara Ljajića i Vukosavljevića
Foto: profimedia

SAOPŠTENJE

DIREKTORKA KANALA 9 NASTAVLJA ŠTRAJK GLAĐU: Maja Pavlović čeka odgovor ministara Ljajića i Vukosavljevića

Društvo -

– Moj zahtev nije bio da se vrati signal TV Kanala 9. Moj zahtev je bio da svedemo račun, da država nama plati što nam je dužna, kako bi i mi njima platili ono što smo mi dužni. Čim dobijem datum sastanka i čim bude pušten signal televizije Kanala 9, prihvatam da privremeno prekrinem štajk glađu i otpočnemo konstruktivne razgovore - kaže Maja Pavlović vlasnica i direktorka novosadske televizije Kanal 9, koja je juče započela štrajk glađu, jer i je posle 20 godina postojanja, im je ugašen signal zbog duga..

foto: Profimedia

Ovako je reagovalo direktorka nakon saopštenja da će JP ETV pustiti signal televizije Kanal 9 i omogućiti televiziji da svoj dug izmiri na rate, Kanal 9 je obavestio JP Emisiona tehnika da je direktorka Maja Pavlović spremna da privremeno prekine štrajk, ali da traži da minstar Rasim Ljajić zakaže u najkraćem roku sastanak na kojem će, pored ministra Ljajića, prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor JP ETV Branko Gogić i zamenik predsednika saveta REMa Goran Petrović, a pored Kanala 9 i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave slobodama medija, kako bi pronašli način da sistemski rešimo ove velike izazove koji trenutno muče elektronske medije u Srbiji, a tiču se cenovnika REM-a i cenovnika JP ETV.

Da podsetio Maja je juče za naš list rekla “Da je ovo je izgleda jedini način. U ovoj državi mi imamo samo obaveze i nemamo nikakva prava, a država ima sva prava i nikakve obaveze. Preduzeće emisiona tehnika i veze je 18.05.2018. godine, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal novosadske televizije Kanal 9, zbog duga. Ja ne bežim od našeg duga koji je 2.450.900 dinara a samo u prekršajnim postupima su mi troškovi na koje po zakonu imam prava oko 20.000.000 dinara. Ako je odluka REM–a bila nezakonita, što tvrdim u tužbi Upravnom sudu i kada bi se ponašali u skladu sa konkursom kojim su im dodelili frekvenciju, ETV uopšte nije ni mogao nikada da mi fakturise 176.000 mesečno,, već je mogao da mi fakturiše 23.000 mesečno i televizija bi bila u pretplati”!

foto: Shutterstock

Emisiona tehnika i veze: Dug može da se plati u 24 rate

Dug od 2,5 miliona dinara jedini je rаzlog gаšenja signаlа novosadskog TV Kаnаlа 9, navelo je danas preduzeće Emisiona tehnikа i veze i dodalo da je Kanal 9 dobio ponudu da dugovanje izmiri u 24 rate.

Emisiona tehnika navodi u saopštenju da taj dug nije plaćen godinu dаnа i pored molbi i pozivа, ali da je direktorki Maji Pavlović i pre stupanja u štrajk ponudjeno da dug otplati u 24 mesečne rate.

Emisiona tehnika navodi da će u sklаdu sа ponudom signаl Kаnаlа 9 biti odmаh pušten u rad.

Odluka o gašenju signala Kanalu 9 primenjuje se bez ikаkve selekcije, navodi Emisiona tehnika i dodaje da nije bilo nikakvih naloga za gašenje tog kanala, i da je neukusno pominjati ;kаo rаzlog dogаdjаje od pre nekoliko godinа, kojih se niko ne sećа i zbog kojih niko nije trpeo nikаkve posledice.

Emisiona tehnika navodi da se prispele obaveze morаju izmiriti, jer su one zаkonska obаveza.

Rаčunаmo dа ponudа o otplati duga na rate treba da bude osnovа rešаnjа problema i rаzlog zа prestаnаk štrаjkа direktorke Kanala 9, navodi Emisiona tehnika i dodaje da Kanalu 9 ne može da oprosti dug.

Direktorka Televizije Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović počela je štrajk gladju jer je Emisiona tehnika 18. maja, posle 20 godina postojanja, zbog duga ugasila signal Kanala 9.

foto: S.S.

Ocenila je da je štrajk "izgleda jedini način".

"U ovoj državi mi imamo samo obaveze i nemamo nikakva prava, a država ima sva prava i nikakve obaveze. Posle pet inspekcijskih kontrola, dve krivične prijave, paljenja zgrade naše televizije, ETV nam je ugasio signal", navela je ona. ; Dodala je da Kanal 9 traži od države da im plati ono što je dužna. "Ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa", poručila je Pavlović.

Podsetila je da je TV Kanal 9 još 2015. godine podneo tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Rešenja Regulatornog tela za elektronske medije, uz ocenu da je lokalnim televizijama nezakonito, bez ikakvog prava glasa, oduzeta lokalna i dodeljena regionalna frekvencija.

(Kurir.rs/Beta/S.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track