Policija rasterala Albance u selu Petrič kod Kline koji su blokirali dvorište crkve: Raseljeni Srbi obeležavaju praznik Svete Trojice
Ilustracija, Foto: Printscreen/Radio Goraždevac

tenzije na kosovu

Policija rasterala Albance u selu Petrič kod Kline koji su blokirali dvorište crkve: Raseljeni Srbi obeležavaju praznik Svete Trojice

Društvo -

Policija je rasterala oko sto pedeset Albanaca koji su automobilima, traktorima i teškom mehanizacijom blokirali prilaz crkvi svete Trojice u Petriču kod Kline ne dozvoljavajući raseljenim Srbima iz ovog sela i okoline da obeleže seoske litije, odnosno drugu Trojicu, javlja Radio Goraždevac.

Po rečima Božidara Šarkovića, predsednika Privremenog organa Kline, Albanci su blokirali prilaz crkvi sa svih strana, tako da tridesetak raseljenih Srba nije uspelo da uđe u crkveno dvorište i preseče slavski kolač. Prema informacijama između 50 do 150 Albanaca blokira prilaz crkvi.

foto: Printscreen/Radio Goraždevac

"Pošto nismo imali drugog izbora, a plašeći se za svoju bezbednost, otišli smo do stanice policije u Klini, odakle su poslali specijalnu jedinicu koja će nadam se rasterati okupljene Albance a nama omogućiti da obeležimo seosku slavu iako je svih 250 Srba iz sela proterano 1999. godine", ističe predsednik Šarković dok napominje da Albanci nemaju nikakvog razloga da onemogućavaju obeležavanje verskih praznika pogotovu što ih raseljeni Srbi ničim ne ugrožavaju, pišu Večernje novosti.

Namera Albanaca, po mišljenju proteranih Srba jeste da ih onemoguće u nameri da se vrate svojim ognjištima pogotovu što im već gotovo 19 godina koriste imanja i svu imovinu. Inače, u selu Petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić koja se gotovo svakodnevno nalazi na meti lopova.

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.

"Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina" kaže direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.

Kurir.rs/Novosti/Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV EKSKLUZIVNO: Rosu specijalci pod teškim naoružanjem na severu Kosova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track