PDRŠKA: Jevreji iz Prištine za opstanak u egzilu
Foto: Wikipedia

Dele sudbinu Srba s Kosova i Metohije

PDRŠKA: Jevreji iz Prištine za opstanak u egzilu

Društvo -

Jevrejska opština Priština osnovana je 1954. godine i jedna je od deset osnivača Saveza jevrejskih opština Srbije, a zajedno sa srpski narodom 1999. doživljava egzodus sa Kosova i Metohije i povlači se sa na teritoriju Srbije, gde nastavlja da egzistira uz pomoć jevrejskih organizacija, ali uz nadu da se na svoju postojbinu jednom vrati.

Predsednik Jevrejske opštine Priština Dobrica Prlinčević kaže da imaju sjajnu saradnju s Jevrejskom opštinom Beograd koja im veoma znači. - Naše članstvo, bez obzira na to što je u egzilu, funkcioniše koherentno i autonomno kao opština i naša namera je da se upravo kao opština vratimo na Kosovo. Jevreji iz Prištine su napustili južnu srpsku pokrajinu kada i većina nealbanaca sa Kosova i Metohije. U tom trenutku, koji je bio izuzetno težak za članove zajednice, dobili smo podršku jevrejskih organizacija. Želimo da ostanemo kao zajednica iz Prištine, a u tome nam zdušno pomažu kolege iz Beograda - kaže Prlinčević za Kurir i dodaje da su šesta po veličini jevrejska opština u Srbiji, ispred Niša, Kikinde i Sombora.

foto: Kurir rs

Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, naglašava da se njihov socijalni program odnosi i na članstvo Jevrejske opštine Priština. - Bratski smo se našli Jevrejskoj opštini Prištini, a Beograd je, posle Zakona o restituciji, sada u situaciji da pomogne i svom članstvu, ali i našoj braći koja su izbegla s Kosova, na koje će se kad-tad vratiti. U potpunosti ih podržavamo u tome - rekao je Medić za Kurir.

foto: Kurir

Tokom Drugog svetskog rata, Kosovo je uspelo spasti gotovo sve Jevreje, pa čak i ponuditi utočište za hiljade drugih koji su bežali preko Kosova do Albanije. Međutim, pred kraj rata na desetine Jevreja je zarobljeno i poslato u logore u Nemačkoj i istočnoj Evropi i nikada se nisu vratili. Veliki broj Jevreja napustio je Kosovo i nakon rata 1999. i trenutno žive u Srbiji.

Dugačka tradicija Jevreji u Prištini od 1863.

Jevreji u Prištini, ali i na Kosovu i Metohiji, imaju dugu istoriju. Oni pripadaju sefardskoj grupaciji Jevreja, čiji su preci prognani iz Španije i Portugala, da bi se, prema nekim izvorima, na područje Balkanskog poluostrva doselili u 15. veku. Jevreji se u Prištinu doseljavaju počev od 1863. i tada se pretežno bave kujundžijskim, terzijskim, krojačkim, opančarskim i drugim zanatima, po kojima je ovaj grad u to vreme bio i poznat.

Brojke

  • 3.300 članova broji jevrejska zajednica u Srbiji
  • 64 godine postoji Jevrejska zajednica Priština
  • 10 opština čine Savez jevrejskih opština Srbije
  • 422 zahteva jevrejskih opština primila je Agencija za restituciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track