VUKOSAVLJEVIĆ: Biblioteke su bolji deo sistema kulture u Srbiji
Foto: Dragana Udovičić

ministar kulture

VUKOSAVLJEVIĆ: Biblioteke su bolji deo sistema kulture u Srbiji

Društvo -

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, na predstavljanju nove verzije unapređenog bibliotečko-informacionog sistema "Bisis 5", da su biblioteke bolji deo sistema kulture u Srbiji i zasad, jedina oblast kulture koja je utvrdila pravila i u poslovima digitalizacije.

Podsetivši da je Ministarstvo kulture i informisanja u poslednje dve godine podržalo zajednički projekat vodećih srpskih javnih biblioteka: beogradske, novosadske i šabačke za unapređenje ovog bibliotečko-informacionog sistema, ministar Vukosavljević je podvukao da je zanimanje pokazalo i pedesetak drugih javnih biblioteka širom Srbije.

"Ministarstvo kulture i informisanja je zdušno podržalo inicijativu bibliotečkih ustanova da se unapredi i usaglasi sa aktuelnim potrebama domaći softver.

Time se, osim podrške domaćem znanju informatičkog domena, pokazuje i odgovornost prema domaćim budžetskim izvorima kojima treba celishodno raspolagati", naglasio je ministar.

Vukosavljević je rekao da ovog rezultata ne bi bilo bez naučne baze Univerziteta u Novom Sadu, odnosno stručnjaka Fakulteta tehničkih nauka, gde je i razvijena prva verzija "Bisis 5".

"Povezivanje oko zajedničkog cilja i javnog interesa ovde je urodilo dobrim plodom" istakao je on.

Vukosavljević je rekao da je ovo prvi korak koji je Ministarstvo predložilo, a naveden je i u Strategiji razvoja kulture, u procesu unapređenja razmene naučnih i tehnoloških informacija i da se bibliotečka mreža uspostavi kao celovit sistem, podržan domaćim i povoljnijim softverskim rešenjima, koji će se dalje razvijati.

"U ovoj oblasti, zaista nema razloga da se ne oslonimo na svoje znanje, koje inače uveliko izvozimo", podvukao je ministar i poručio da će ovakve poduhvate Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da pomaže.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track