Najnovije vesti

VUKOSAVLJEVIĆ: Kompletna obnova Hilandara 2021. godine
Foto: Shutterstock

sređivanje svetinje

VUKOSAVLJEVIĆ: Kompletna obnova Hilandara 2021. godine

Društvo

Komisija za Hilandar sastala se danas u tom manastiru na Svetoj Gori i ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predvidjenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata koji su izgoreli u požaru, a ministar ;kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se može očekivati da kompletna obnova bude završena 2021. godine.

"Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine", rekao je Vukosavljević, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je ;rekao da obnova Hilandara predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva u oblasti zaštite kulturnog nasledja i da je ove godine izdvojeno 80 milina dinara za obnovu.

Na sednici Komisije ocenjeno je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice.

Komisija je prihvatila i sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru.

Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predvidjeni radovi na trpezariji manastira, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...