Najnovije vesti

TRI GLAVNA PROBLEMA KOJI RUŠE POVERENJE U POLICIJU: Nedovoljna transparentnost, curenje informacija iz istraga i neprofesionalno izveštavanje medija
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

ISTRAŽIVANJE

TRI GLAVNA PROBLEMA KOJI RUŠE POVERENJE U POLICIJU: Nedovoljna transparentnost, curenje informacija iz istraga i neprofesionalno izveštavanje medija

Društvo

BEOGRAD - Nedovoljna transparentnost policije, curenje ili plasiranje informacija iz istraga i neprofesionalno izveštavanje medija su tri glavna problema koja negativno utiču na poverenje gradjana u policiju u regionu, ocenjeno je na skupu o komunikaciji policije sa medijima koji je danas organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).Pravna savetnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marija Vukasović rekla je da zbog curenja informacija dolazi do kršenja zakona i ugrožavanja ishoda istraga.

"Za rešavanje ovog problema važno je da unutrašnja kontrola policije proverava situacije čak i kada postoji nagoveštaj da je došlo do 'curenja' i da se sankcionišu odgovorna lica. Novinari moraju da poštuju etičke kodekse pri čemu je potrebno insistirati da mediji koji krše etički kodeks ne mogu da apliciraju za finansiranje iz javnih fondova", rekla je Vukasović.

Predstavnik Strukovnog udruženje policije "Dr Arčibald Rajs" Vladimir Džigurski ocenio je da je "curenje informacija" iz istraga veoma loše i dodao da je uvek teško dokazati od koga ono dolazi - da li informacije "cure" iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, tužilaštva ili od branilaca.

Novinar dnevnog lista "Politika" Aleksandar Bojović rekao je da je dodatni problem u komunikaciji novinara i policije to što odgovori MUP stižu "po nečijoj proceni", odnosno ako idu u prilog MUP, a ne kada je to potreba javnosti da se informiše.

On je dodao da policija nije dovoljno otvorena u komunikaciji sa novinarima i gradjanima.

"Na osnovu intervjua sa policajcima, zaključio sam da oni imaju bojazan kada razgovaraju sa novinarima jer nemaju odobrenje i plaše se zbog posla. Mnogo su slobodniji pre nego što se uključe kamere ili diktafon kada daju i preporučuju mnoge zanimljive informacije i teme. To stane čim krenemo zvanično da razgovaramo kada se drže pravnog i birokratskog rečnika", kazao je Bojović.

Na skupu je ocenjeno da policije na Zapadnom Balkanu nisu dovoljno prisutne na društvenim mrežama i da bi trebalo da iskoriste ekspanziju ovog kanala komunikacije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Damir Dervišagić

Stručnjak za digitalne medije Marko Živković rekao je da institucije treba da budu tamo gde su gradjani, a da su "gradjani sada na društvenim mrežama".

"Policije u Crnoj Gori i Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju nikakvo prisustvo na društvenim mrežama, dok ostale policije u regionu uglavnom shvataju mreže kao tradicionalni medij i nedostaje praktično ono najvažnije, a to je dvosmerna komunikacija. Potencijal za komunikaciju i edukaciju je veliki jer 8,5 miliona od 12 miliona ljudi u regionu koji su na internetu koristi Fejsbuk", rekao je Živković.

Panel diskusija je organizovana u okviru projekta "Podrška unapredjenju komunikacije policije sa gradjanima na Zapadnom Balkanu", uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i projekta "Puls integriteta i poverenja u policiju na Zapadnom Balkanu", uz podršku Evropske unije (EU) kroz program "Podrška civilnom društvu".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...