PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O BORBI PROTIV SUZBIJANJA NARKOMANIJE: Droga je veliko zlo, moramo zajedno da ga iskorenimo!
Foto: Marina Lopičić

Poruka

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O BORBI PROTIV SUZBIJANJA NARKOMANIJE: Droga je veliko zlo, moramo zajedno da ga iskorenimo!

Društvo -

Droga je veliko zlo protiv koga moramo svi ustati, ne samo država nego i narod, porodica, roditelji, škole, to je zadatak svih nas, poručuje poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej. - Droga je veliko zlo koje, nažalost, sve više zahvata omladinu, našu budućnost, i treba da se spreči i onemogući. Tragedija je velika, mnoga deca umiru zbog te pošasti strašne - kaže za Kurir patrijarh Irinej. Nakon strašne smrti troje maloletne dece zbog predoziranja narkoticima, javnost se uznemirila, a vest je pogodila i ministre, koji su odmah najavili oštru borbu protiv droge i dilera.

foto: Dragana Udovičić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora, na sednici Vlade predložio da se što skorije organizuje sistemska kampanja koja bi za cilj imala uticaj na decu školskog uzrasta, ali i na njihove roditelje. - Predložio je da se formiraju stručni timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, policajaca i tužilaca koji bi obilazili osnovne i srednje škole i u direktnom razgovoru s đacima predstavljali pogubno dejstvo narkotika, sa posebnim akcentom na prikazivanju realnih i necenzurisanih snimaka posledica uzimanja droge - kaže naš izvor.

foto: Printscreen RTS

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže za Kurir da je policija tu da ukaže na opasnost i sankcioniše sve koje pomisle da diluju drogu, ali da ne može da vaspitava decu. - Naravno da me uvek uznemiri vest o smrti mladih ljudi koji gube živote zbog konzumiranja droge. Ovo je ogroman društveni problem, koji se, pre svega, rešava vaspitanjem u porodici, ali doprinos njegovom rešavanju svakako moraju dati i policija, zdravstvo, sistem socijalne zaštite i obrazovni sistem - kaže Stefanović za Kurir i ističe da se borba protiv narko-trafikinga nastavlja i ostaje prioritet u radu MUP. S. S. - M. B.

foto: PrintScreen

Psihijatar Mladenović Ako mere zažive, rezultati za pet do deset godina Psihijatar dr Ivica Mladenović kaže da je potrebno nekoliko godina da predlozi za borbu protiv droge zažive. - Zvuči mi kao dobra početna tačka. A kada će dati efekta? Bojim se da je potrebno nekoliko godina da mere zažive, a ako budu fantastično isplanirane, proći će pet do deset godina da daju rezultate, jer je stanje veoma zapušteno i potrebno je promeniti sistem vrednosti u celini - kaže Mladenović.

Brojke 9.000 predavanja održano ove školske godine na temu prevencije droge 934 tribine održane u okviru projekta "Matura" 8 odsto populacije starosti od 18 do 64 godine u Srbiji bar jednom je probalo drogu

Najčešći razlozi za uzimanje droge su: - Radoznalost - Uticaj vršnjaka - Želja za pripadanjem grupi - Dosada - Bekstvo od realnosti - Samostalnost

Kurir.rs/Mina Branković-Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track