NOVI PRAVILNIK OD 5. JULA DIŽE CENE: Tehnički pregledi biće duplo skuplji!

SAZNAJEMO

NOVI PRAVILNIK OD 5. JULA DIŽE CENE: Tehnički pregledi biće duplo skuplji!

Društvo -

Vlasnici vozila u Srbiji uskoro će morati da odvoje više novca kada budu radili tehnički pregled, što će biti direktna posledica novog pravilnika koji stupa na snagu 5. jula, a koji uvodi složeniji proces obavljanja ove kontrole ispravnosti četvorotočkaša.

U beogradskim tehničkim pregledima se već govori o novim iznosima i izvesno je da će vlasnici za nekoliko dana pripremiti i nove cenovnike.

- Za putnička vozila nova cena će iznositi 3.000 dinara, a za teretna preko 3,5 tona biće 5.000 dinara, i to u zavisnosti od kategorije. Proces obavljanja tehničkih pregleda će od 5. jula postati složeniji i postojaće vremensko ograničenje od 30 minuta po vozilu. Upravo to je uslovilo i da se cene koriguju - kažu u tehničkim pregledima.

Još samo nekoliko dana, dok ovo ne stupi na snagu, tehnički pregledi za putnička vozila koštaju od 1.200 do 1.700 dinara, a za teretna vozila preko 3,5 tona oko 2.000 dinara.

foto: Youtube Printscreen

Promena je i da će privredna društva koja rade tehničke preglede biti u obavezi da slikaju vozila na samoj liniji tehničkih pregleda, što dosad nisu morali da rade. Vladimir Marinković predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda kaže za Kurir da će se ovim izmenama odgovornije pristupati pregledima vozila i da je to dobro. - Dosad se na tehničkim pregledima praktično ništa nije ni radilo. Sada će se novim uredbama to promeniti, a minimalno vreme trajanja pregleda biće 30 minuta. To će značiti da više neće moći da se obavi 30 ili 50 tehničkih pregleda dnevno, već najviše 14 vozila na dan, i to ukoliko bi se automobili smenjivali jedan za drugim u savršenom redu. Za to vreme će se pregledati osnovne stvari, kao što su kočnice, stanje trapa, farovi, oprema u vozilu, a prvi put će se identifikovati broj šasije, broj motora i kubikaža. Sve to će biti zabeleženo i foto-dokumentacijom - kaže Marinković i dodaje da će se tek za neke tri godine od primene ovih uredbi desiti značajnije promene u tehničkom pregledu. Plan je da se fotografisanje automobila kasnije prebaci u video-snimak.

Šta će se pregledati: - kočnice - trap - farovi - kubikaža - broj šasije - broj motora - karoserija - obavezna oprema u vozilu - postojanje katalizatora - vozilo će se fotografisati iz više uglova - proširiće se dokumentacija za vođenje evidencije

Broj 30 minuta će trajati pregled

Da bi se izbeglo čekanje Zakažite pregled Zbog novog načina rada u službama tehničkih pregleda, vozači će verovatno biti prinuđeni da zakazuju termine za registraciju i proveru ispravnosti svojih vozila kako ne bi čekali po nekoliko sati. Ovaj sistem zakazivanja je aktuelan u zemljama u regionu.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track