Crnogorci Srbe isterali s plaže

Braća opet u akciji

Crnogorci Srbe isterali s plaže

Društvo -
Više od 500 vikendaša iz Srbije ostalo bez plaže u Krašićima jer su tamošnje vlasti dozvolile da se na obali grade objekti

BEOGRAD - Sklon’te se, Srbi, draži su nam Rusi!Više od 500 srpskih vikendaša u Krašićima kod Tivta ove godine nije imalo gde ni da umoči noge u more! Na plaži dugoj oko 800 metara, voljom Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, niču velelepne vile čiji stubovi zadiru u samo more. Šutom i kamenje zatrpana je plaža na kojoj su se ranijih godina kupali srpski vikendaši i njihovih oko 3.000 gostiju.- U Krašićima ima svega 14 porodica starosedelaca, koje su svoje placeve na plaži prodale bogatim Rusima. Država im je izdala dozvole i do proletos su sagradili velelepne vile na samoj obali mora iako je Državnom studijom lokacije „sektor 29“ u Krašićima bila predviđena zajednička plaža i šetalište širine tri metra. Sada od kamenja i šuta ne može da se priđe moru. Moja kuća je na 10 metara od mora, a nemam gde da se okupam. Nije više od 500 srpskih porodica, uglavnom iz Beograda, gradilo kuću na moru da bi sadili krompir, nego da bi se kupali. Moramo da platimo porez, a goste ove godine ne možemo da primimo jer nemaju gde da se kupaju - kaže za Kurir Viktor Kiš iz Beograda i dodaje da je peticiju za zabranu gradnje dosad potpisalo 200 vikendaša iz Beograda. - Potpisaće svi, ali još ne znaju šta se dešava jer nisu ove godine dolazili - ističe Kiš.Tatjana Jelić, sekretarka za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u opštini Tivat, kaže da nijedna izdata građevinska dozvola nije u suprotnosti s Državnom studijom i tvrdi da vikendaši neće ostati bez plaže.- Da li su radovi u skladu s građevinskom dozvolom, to treba da kontroliše građevinska inspekcija, čije je sedište u Podgorici. Državna studija u Krašićima predviđa izgradnju obalnog šetališta Lungomare, za koje je već izgrađena projektna dokumentacija. Nije cilj, niti će se desiti da građani ostanu bez pristupa plaži jer je ona javno dobro - kaže Jelićeva.

Inspekcija ne zna šta se dešava na plažiSiniša Minić, inspektor za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kaže da kontrola građevinskih radova u Krašićima nije rađena.- Kontrolu građevinskih radova mi vršimo samo po pismenom zahtevu građana. Ako peticija građana iz Krašića stigne, mi ćemo proveriti o čemu je reč - kaže Minić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track