Ko nam, bre, leči decu?

Bruka zdravstva

Ko nam, bre, leči decu?

Društvo -
Lekar je mojoj deci postavio pogrešnu dijagnozu da imaju varičele, zbog čega su im se pojavile žive rane po telu, kaže majka

BEOGRAD - Stanje im se pogoršalo!- Deca su mi prekrivena živim ranama iz kojih curi limfa, crvenim pečatima koji peku i svrbe, a kada samo pomislim da je sve moglo još više da se iskomplikuje - priča za Kurir Kristina Lazović, majka dva deteta, desetomesečne bebe S. L. i dvoipogodišnjeg T. L., kojima je doktorka u DZ „Dr Simo Milošević“ u Žarkovu dala pogrešnu dijagnozu.Kako kaže, 20.6. je otišla kod lekara jer se bebi na koži pojavila neka crvena tačkica i doktorka je rekla da su to varičele. Kada je sutradan dovela i starijeg sina sa istim simptomima, dobila je isti odgovor i savet da ih često tušira i da tečni puder koji sadrži anestetik.- Posle sedam dana plikovi sa crvenim obodom veličine dečje pesnice proširili su im se po čitavom telu. Drugi lekar je ostao bez teksta kada ih je video, rekao je da to nema veze s varičelama, i uputio nas na Gradski zavod za kožne i venerične bolesti. Tamo su nam rekli da je to impetigo, bakterijska infekcija koju izazivaju stafilokoke, a ne varičela - kaže ova žena i dodaje da je usled pogrešne dijagnoze došlo do pogoršanja njihovog opšteg stanja i da zbog toga planira da ih tuži.Direktorka DZ „Simo Milošević“ dr Dragana Krivokapić kaže da pacijent koji misli da nije adekvatno lečen ima pravo da se obrati zaštitniku pacijenata.- Mi nećemo bežati od odgovornosti. Ali, pre nego što nekog proglasite krivim, to treba da utvrde lekarske komisije i sud časti. Ako ustanove da je posredi lekarska greška, ja neću pokušavati da branim nešto što je neodbranjivo - kaže ona.

Plikovi koji su se pojavili posle pogrešnog lečenja
Plikovi koji su se pojavili posle pogrešnog lečenja

Plikovi koji su se pojavili posle pogrešnog lečenja
Plikovi koji su se pojavili posle pogrešnog lečenja

Ministarstvo: Prijavite greške- Ovim putem ohrabrujemo pacijente da našoj zdravstvenoj inspekciji prijave sve slučajeve u kojima im se učini da lekar nije postupao adekvatno i da nije ispoštovao neophodne procedure. Ako u ovom slučaju inspekcijski nadzor utvrdi grešku, na direktoru ustanove je da sprovede potrebne mere i sankcije - rekli su iz Ministarstva zdravlja i dodali da se na osnovu greške koju je lekar napravio određuje i kazna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track