STRAVIČNA SCENA NA BEOGRADSKOM DEČJEM IGRALIŠTU: Psi u agoniji umirali pred decom! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Srbijo, šta se ovo dešava

STRAVIČNA SCENA NA BEOGRADSKOM DEČJEM IGRALIŠTU: Psi u agoniji umirali pred decom! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Društvo -

Na dečjem igralištu u Meštrovićevoj ulici u Beogradu nepoznata osoba bacila je kobasice sa, kako se sumnja, opasnim otrovom "pužomorom" koji je, osim puževa, usmrtio i dva psa koja su stanari okolnih zgrada tu čuvali.

foto: Privatna Arhiva

Pored toga što je otrov bačen na igralište na kom svakodnevno borave deca i ljudi, građani su dodatno prestravljeni zbog toga što "smrtonosne kobasice" još nisu odnete, te i dalje predstavljaju pretnju po život svima koji tu prolaze.

- U subotu uveče je neko bacio otrovne kobasice obmotane slaninom. Reč je o tako jakom otrovu da su dva gradska psa umrla u strašnim mukama odmah kada su ih pojeli. Bukvalno su iskrvarili naočigled dece na igralištu. Odmah smo zvali policiju, veterinarsku službu i ekološku inspekciju. Leševe pasa su odneli, ali je otrov i dalje u kućici za pse, što je nedopustivo jer može da otruje i druge životinje, pa i decu koja se tu igraju - kaže za Kurir uznemirena stanarka Mirjana Milosavljević.

foto: Privatna Arhiva

Ona navodi da je treći pas, kućni, koga je tu šetala jedna od komšinica, jedva preživeo nakon što je samo omirisao otrovnu kobasicu.

- Nije je čak ni zagrzao, samo je onjušio i odmah mu je potekla krv iz usta i anusa. Vlasnica ga je odmah odnela kod veterinara i jedva su mu spasli život - ističe Mirjana, koja apeluje na nadležne da hitno uklone otrov i dekontaminiraju igralište.

Opasno i po ljude Udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da su trovači pasa najgora kategorija zlostavljača životinja, jer im je teško ući u trag, a i pretnja su za ljude. - Neodgovornost počinioca, ali i nadležnih institucija da sankcionišu ubijanje i trovanje životinja, koje se sve češće dešava kod nas, može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života građana, prvenstveno dece, koja u neznanju dolaze u dodir sa uginulim životinjama - upozoravaju iz fondacije za zaštitu životinja "Levijatan".

U gradskoj ekološkoj inspekciji našem listu je potvrđeno da je njihov inspektor izašao na teren, ali do zaključenja ovog broja nisu mogli da nam saopšte šta je povodom uklanjanja otrova učinjeno. Iz beogradske policije takođe nisu odgovorili da li su pronašli trovača i kako će on biti kažnjen, naročito jer ovo nije prvi slučaj trovanja pasa u beogradskom naselju Braće Jerković.

Reč veterinara - Većini otrova za puževe osnova je supstanca metaldehid, koja uzrokuje grčeve u trbuhu, povraćanje i na kraju uginuće - Metaldehid je otrov koji je vrlo toksičan čak i ako se inhalira - Otrov za puževe najčešće je u obliku peleta od posija ili mekinja, često obojen plavom bojom - Prosečna količina otrova fatalna za psa je čak samo jedna kašika otrova za puževe

Kurir/S.Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja