Najnovije vesti

DEKLARACIJA O OPSTANKU SRPSKOG NARODA: Usaglašavanje nastavnih programa Srbije i Srpske
Foto: Zorana Jevtić

Zajedničke lekcije iz istorije, geOgrafije i srpskog jEZIKA

DEKLARACIJA O OPSTANKU SRPSKOG NARODA: Usaglašavanje nastavnih programa Srbije i Srpske

Društvo

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i srpski Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima

BEOGRAD  - Zajedničke lekcije iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti za đake u Srbiji i Republici Srpskoj jedan su od koraka koje predviđa Deklaracija o opstanku srpskog naroda, čiji tekst je usaglašen.

Ove nedelje odbori za obrazovanje ozvaničili su ujedinjavanje nastavnih planova, a prosvetni stručnjaci sa dve strane Drine na njima rade već nekoliko meseci.

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i srpski Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima.

One će sa posebnom pažnjom da budu ugrađene u nastavu osnovnih i srednjih škola.

"Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema. U svakoj državi to su specifične teme i deca stiču drugačija znanja. Svi o tome vode posebnu brigu i u svetu i u regionu, pa na isti način i mi treba da se posvetimo nacionalnim temama.

S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je reč o zajedničkoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapređivati ovu oblast", kaže ministar prosvete Mladen Ssarčević.

On kaže da za sada neće biti promene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje celokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike će se integrisati i novine u nacionalnim temama.

Direktor Zavoda za unapređivanje Zlatko Gušanović kaže da su već imali nekoliko sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske oi da su u toku pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrednosti u nastavnim planovima i programa.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...