Najnovije vesti

BRUKA U MILEŠEVI! BUDI BOG S NAMA: Potukli se Atanasije i Filaret, čupali se za kose i brade usred službe!
Foto: Zorana Jevtić, Zoran Šaponjić

Vernici nisu mogli da veruju svojim očima

BRUKA U MILEŠEVI! BUDI BOG S NAMA: Potukli se Atanasije i Filaret, čupali se za kose i brade usred službe!

Društvo

Popovska posla! Oni koji su se zatekli u blizini manastira Mileševa u vreme večernje službe prošlog ponedeljka nisu mogli da veruju svojim očima. Naime, novoustoličeni episkop mileševski Atanasije Rakita i bivši vladika Filaret su se tukli i čupali za kose i brade!

Kako svedoči očevidac ovog incidenta, potpuno nepriličnog crkvenim velikodostojnicima, sve se dogodilo ispred manastirskog konaka, pre tačno nedelju dana, oko 17 sati, ali, srećom, niko nije teže povređen u tuči.

Razdvojili ih

- Kako smo stazicom prilazili konaku, začuli smo buku i galamu i shvatili da se neko tuče. Izgleda da je Filaret nasrnuo na Rakitu. Došlo je do koškanja, a zatim su uleteli pop Stanko iz Nove Varoši i đakon Perković da ih razdvoje. Svi su bili u šoku i nisu mogli da veruju šta su upravo videli - kaže izvor Kurira dobro upućen u ova dešavanja. Prema njegovim rečima, čak je i večernja služba na kraju otkazana.

Pretpostavlja se da su problemi počeli kad je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlučeno da episkop Filaret boravi u manastiru Dubnica u selu Božetići kod Nove Varoši. Mnogi smatraju da je Filaret počeo da huška ljude protiv Atanasija...

Razlog sukoba

Do zaključenja ovog izdanja Kurira ni Atanasije Rakita ni Filaret nisu se javljali da prokomentarišu ove događaje, a nisu odgovarali ni na poruke.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da ne zna šta je uzrok ovog nesvakidašnjeg sukoba, ali pretpostavlja da je do nemilog događaja došlo zbog popularnosti episkopa Filareta u narodu.

- Filaret je dugo bio u Mileševi i uvek je bio čovek iz naroda, mnogima je pomagao, slao humanitarnu pomoć i zalagao se za ljude, dok Atanasija Rakitu, s druge strane, gledaju kao administrativnog vladiku, akademika koji je dalek od građanstva - kaže Đenović.

foto: Zorana Jevtić

ATANASIJE

Atanasije, čije je svetovno ime Svetko Rakita, episkop je mileševski od 2017. Bio je vikarni episkop hvostanski od 1999. do 2013. i episkop bihaćko-petrovački od 2013. do 2017. Do 25. godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premešten na Kosovo i Metohiju, u Prizrensku bogosloviju. Tamo je ostao 11 godina. U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha srpskog Pavla.

foto: Zoran Šaponjić

FILARET

Filaret, rođen je kao Jelenko Mićević, bio je mileševski episkop SPC dugi niz godina, od 1999. godine pa sve do 2015, kada je, uprkos svom protivljenju, skinut s episkopskog trona Mileševe. Široku prepoznatljivost stekao je u vrtlogu bosanskog rata. Slika Filareta sa ratišta u mantiji, sa pastirskim štapom i mitraljezom obišla je svet. Filaretu je bio zabranjen ulazak u više evropskih država zbog sumnjičenja za pomaganje haškim beguncima.

foto: Kurir

U štampanom izdanju Kurira pročitajte još:

AUTORSKI TEKST MARKA ĐURIĆA: Šta smeta opoziciji i njenim mentorima

AMFILOHIJE RADOVIĆ ZA KURIR POSLE NAPADA ALBANACA U CG: Ti fanatici misle da je Ulcinj Albanija!

INTERVJU, ZORAN ŽIVKOVIĆ: Poslanici vlasti su obični tasteri

NOVI ZAKON O TRANSFUZIJI KRVI: Ljudi će moći da daju krv samo u četiri grada u Srbiji

SEĆANJA ZORANE MIHAJLOVIĆ: Prvu platu sam zaradila u zlatari

CECA POSTAJE BABA - Veljko Ražnatović želi da stvori porodicu

BRENA OTKRILA KO JE OSNIVAČ GRANDA: Boba je finansirao Sašu i mene!

EUFORIJA I DRAMA ZBOG FUDBALERA HRVATSKE: Prosinečki umalo umro tokom penala

(Kurir.J.Pronić/Foto: Zorana Jevtić, Zoran Šaponjić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...