Najnovije vesti

PLANUO DANAŠNJI TIRAŽ KURIRA, TRAŽI SE PRIMERAK VIŠE: Vernici požurili po poklon ikonu Svetih apostola Petra i Pavla
Foto: Kurir

sutra se obeležava petrovdan

PLANUO DANAŠNJI TIRAŽ KURIRA, TRAŽI SE PRIMERAK VIŠE: Vernici požurili po poklon ikonu Svetih apostola Petra i Pavla

Društvo

Kurir vam danas poklanja ikonu s molitvom Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se slavi 12. jula, kada se završava i petrovski post.

Kurir tim povodom danas daruje svoje čitaoce ikonom s molitvom Svetim apostolima Petru i Pavlu, a koliko ih je obradovao današnji poklon govori i činjenica da se pred trafikama od ranog jutra tražio primerak više našeg lista.

foto: Promo

Na obližnjem kiosku zatekli smo Beograđanku Danicu P. (65) koja je po povratku sa pijace svratila da kupi današnji broj Kurira. 

"Obradovalo me je kada sam videla da na trafici i dalje ima primerak vašeg lista, jer sam baš želela današnji poklon, podseća me na detinjstvo i krsnu slavu koju je otac svake godine obeležavao", iskrena je Danica. 

Tridesetdvogodišnja Kristina M. poranila je kako bi baka Miri kupila današnji broj Kurira. 

"Petrovdan je naša krsna slava i svake godine se uži krug porodice okupi kod baka Mire da obeležimo ovako važan događaj. Baka ne zna da joj donosim ikonu, sigurna sam da će se obradovati i verujem da će ova ikona sigurno imati posebno mesto u njenom domu", rekla nam je Kristina

Prve Hristovi propovednici

Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika, a reči: "Ti si Hristos, Sin Boga živoga", zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Predanje kaže da je sveti apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi od učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju.

foto: SPC

Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao - Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige Svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, progonitelj hrišćana, a koje su, prema predanju, same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana.

Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve. Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana.

Po carevoj naredbi, Petar je trebalo da bude raspet na krstu, ali je on smatrao da je nedostojan da bude pogubljen kao njegov učitelj pa je tražio da bude raspet s glavom nadole. Postoji verovanje da je njegova isceliteljska snaga bila toliko jaka da su od teških bolesti bili izlečeni i oni preko kojih samo pređe njegova senka.

foto: Kurir

Pavla, koji je bio rimski državljanin, nisu razapeli, ali mu je odrubljena glava istog dana kada je raspet Petar.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričest vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom svete crkve. Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...