OD MORA NIŠTA, NAZAD U BEOGRAD: Detalji drame srpskih đaka koji su ostali na ulici u Španiji! Postupak protiv profesorke!
Foto: Kurir

Skandal u BARSELONI

OD MORA NIŠTA, NAZAD U BEOGRAD: Detalji drame srpskih đaka koji su ostali na ulici u Španiji! Postupak protiv profesorke!

Društvo -

Iako su uredno platili po 340 evra za aranžman, vozili se više od 20 sati i radovali kao nikad u životu, učenici Devete beogradske gimnazije mogli su samo da poljube vrata hotela u španskom letovalištu Ljoret de Mar kod Barselone!

Posle stravičnog razočaranja zbog saznanja da agencije "Planeta promet" i B2R nisu platile smeštaj, višesatnog čekanja u holu hotela, rasprave s vođom puta i intervencije policije, morali su ponovo da izvade novac iz svog džepa da ne bi spavali na ulici, već u nekom skromnom hotelu.

Ko bosi po trnju

Uprkos svemu, ponadali su se da će se posle skandala naći neko rešenje, ali ih je sutradan ujutru dočekala informacija: "Od mora ništa, autobusi su spremni za povratak nazad u Beograd."

Kada je sve dospelo do javnosti, ustanovljeno je da agencija "Planeta promet" i ne postoji, a roditelji su do poslednjeg dana mislili da je ona organizator. Tek pred sam put, pojavila se nova agencija B2R, kojoj su prebačeni aranžmani i koja očigledno nije platila hotelima.

- To su prevarantske radnje! "Planeta promet" uopšte nema licencu, a agenciji B2R licenca će se oduzeti. Obezbeđen je povratak autobusima za celu grupu, za 106 učenika, profesore i četiri pratioca. Međutim, došlo je do toga da deo grupe želi da se vrati, a deo želi da ostane i da se samostalno snađe za smeštaj - rekla je juče za Kurir pomoćnica ministra turizma Vera Božić Trefalt i dodala da će prevoz biti organizovan u 19 sati.

foto: Kurir

Vratiće se novac

Jedina svetla tačka u ovoj prevari je što postoji garancija putovanja i svi će biti obeštećeni.

- Agencija B2R ima polisu "Dunav osiguranja" i svi će podneti odštetni zahtev, nakon čega će im biti vraćen novac - kaže Vera Božić Trefalt.

Ovo skandalozno putovanje nije organizovala škola, već profesorka istorije Snežana Martić, a roditelji su joj verovali iako nisu dobili ugovore!

- Davali smo joj novac na ruke, kroz rate, a ona nama rukom ispisane priznanice. Stalno je obećavala ugovor putovanja, ali je uvek odlagala. Na kraju ga niko od nas nije ni dobio - kažu za Kurir roditelji.

Inače, juče je s đacima u hotelu bio i Dejan Vojinović, predstavnik agencije "Planeta promet", koji je deci rekao: "Celokupan novčani iznos će vam svakako biti vraćen", što su oni snimili kamerom. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić ističe da treba pooštriti uslove za rad turističkih agencija, ali i da putnici uvek treba da se prethodno informišu o agencijama koje su organizatori putovanja.

- To naročito važi kada na putovanje idu deca - upozorava Seničić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar Šarčević: Za profesorku disciplinski postupak

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir da organizacija ovog putovanja nema nikakve veze sa školom i da ga je privatno organizovala profesorka istorije Snežana Martić, koja će odgovarati.

- Đaci su išli u privatnoj režiji. Direktor je dužan da u ponedeljak organizuje pisanje izveštaja svih učesnika i da pokrene disciplinski postupak protiv profesorke istorije. Školska godina traje do 15. juna, a ne do 15. jula. Taj koji je sebi dozvolio da pravi ovakva putovanja, snosiće posledice. To je ta profesorka istorije što voli da se pita sama i što to radi u kafani, a ne tamo gde treba - kaže Šarčević.

foto: Zorana Jevtić

Rasim Ljajić: Klasična prevara Ministar turizma Rasim Ljajić kaže da, pored turističke inspekcije, u ovom slučaju ima posla i za druge nadležne organe. - Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju s jednim ili dva zaposlena, da uzima ovolike pare, a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare. Uslovi će se pooštriti - rekao je Ljajić.

Deca dala još po 50 evra u autobusu

Pored 340 evra za sedam polupansiona, đaci su uredno platili i izlete koje je trebalo da imaju. - Svi su izvadili po 50 evra ili više, u zavisnosti od izleta na koje su želeli da idu, i platili profesorima u autobusu, kada su krenuli put Španije.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track