Predlog zakona za rano obaveštavanje roditelja: "Saša alert" upozorava na nove droge
Foto: Shutterstock

Akcija Kurira "Droga je samo smrt"

Predlog zakona za rano obaveštavanje roditelja: "Saša alert" upozorava na nove droge

Društvo -

Pravni tim iz Novog Sada napisao je predlog Aleksandrovog zakona, koji predviđa uspostavljanje sistema ranog upozoravanja na pojavu novih droga na tržištu.

foto: Fejsbuk

Inicijatorka zakona je Nevena Vrtulek, koja je pre tri godine izgubila sina Aleksandra (14), po kome je zakon i dobio ime. Nevenka sumnja da je grupa od nekoliko vršnjaka maltretirala Aleksandra i sipala mu drogu "mjau-mjau" u "koka-kolu" bez njegovog znanja.

LOBIRANJE U SKUPŠTINI Tri puta do zakona

Budući da se određene izmene zakon o psihoaktivnim supstancama već nalaze u proceduri, novosadski pravni tim nastoji da njihove predloge predlagač izmena tog zakona uvrsti u svoj predlog. Druga mogućnost da Aleksandrov zakon zaživi jeste da ga neko od poslanika predloži Skupštini na usvajanje, a treća opcija je skupljanje potpisa u okviru građanske inicijative za predlaganje zakona Skupštini. U pravnom timu veruju da će prva opcija uroditi plodom kako više ne bismo imali zakone koji u neformalnom obliku nose ime deteta kojeg više nema.

Nakon toga, Aleksandar je naprasno promenio ponašanje i tri meseca kasnije iz nepoznatih razloga izvršio samoubistvo. Posle tragične smrti svog sina, Nevena je počela da razmišlja o nekoj promeni koja se odnosi na psihoaktivne supstance i obaveštavanje o njima.

- Kada se to dešavalo, ja nisam imala informacije o novim drogama, niti kakve posledice u ponašanju one mogu izazvati. Znam da nikakav zakon ne može da vrati moje dete, ali može da zaštitu drugu decu. Cilj zakona koji sam inicirala jeste da u roku od 24 sata od otkrivanja neke nove droge na tržištu roditelji o tome budu obavešteni u elektronskim i u štampanim medijima. Ako znaju šta se pojavilo, gde se pojavilo i koje su moguće posledice konzumiranja takve droge, roditelji će imati šansu da zaštite svoju decu - rekla je Nevena za Kurir.

Iz novosadskog pravnog tima kome se Nevena obratila poručuju da se takozvanim Aleksandrovim zakonom zapravo predlažu izmene već postojećeg zakona o psihoaktivnim supstancama.

Preciziraju da njihov predlog sadrži uspostavljanje "Saša alerta", sistema obaveštavanja o pojavi novih droga, na koji je Srbija svakako obavezana članstvom u evropskoj asocijaciji za rano obaveštavanje. Drugi deo Aleksandrovog zakona je predlog za uspostavljanje centralizovanog sistema koji obuhvata rad svih komisija i Vladinih kancelarija koje se bave ovom tematikom.

(Kurir.rs/S.Đorđević/Foto: Shutterstock, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track