KO ĆE ODGOVARATI ZA SKANDAL U ŠPANIJI? Profesorka Devete gimnazije ostaje bez posla!?
Foto: Foto: Shutterstock, Foto: Marina Lopičić

KO ĆE ODGOVARATI ZA SKANDAL U ŠPANIJI? Profesorka Devete gimnazije ostaje bez posla!?

Društvo -

Profesorka istorije Snežana Martić, koja je organizovala ekskurziju u Španiji za grupu od 106 đaka Devete beogradske gimnazije, mogla bi ostati bez svoje profesorke plate, ali i radnog mesta zbog skandala i neprijatnosti koje su decu dočekali u Ljoret de Maru, smatraju sagovornici Kurira.

Podsetimo, decu je po dolasku u Španiju sačekala šokantna vest da ne mogu da uđu u hotelske sobe, iako su uredno platili po 340 evra za aranžman. Nakon saznanja da agencija "Planeta promet" i B2R nisu platile smeštaj, nekoliko sati čekanja i rasprave s vođom puta i intervencije policije, morali su da izvade novac da ne bi spavali na ulici. Na svu sreću, drama se dobro okončala, a organizator puta je prekjuče platio dodatni novac za kompletan aranžman. Svi učenici ostali su u Španiji i, prema planu, u petak se vraćaju za Beograd.

Međutim, nadležni iz Ministarstva trgovine poručuju da to ne znači da će postupak protiv agencije biti obustavljen i podsećaju da agenciji B2R preti oduzimanje licence.

foto: Zorana Jevtić

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da će profesorka istorije Snežana Martić, koja je decu vodila u privatnoj režiji, odgovarati, kao i da će biti pokrenut disciplinski postupak. Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže za Kurir da postoje teže i lakše povrede radne dužnosti.

- Lakša povreda radne dužnosti podrazumeva tri meseca po 20 odsto od plate, a što se tiče teže povrede radne dužnosti, to bi moglo značiti i gubitak radnog mesta ili šest meseci po 30 odsto od plate. To znači da bi profesorka istorije mogla da ostane i bez posla, jer je na neki način iskoristila položaj - kaže za Kurir Antić.

Roditelji ogorčeni

Svi moraju biti sankcionisani

Jedan od roditelja čije je dete u grupi učenika koji su doživeli neprijatnost u Španiji kaže za Kurir da su deca sada dobro, kao i da ih je umirila vest da su se deca konačno smestila. - Mnogo smo mirniji što će letovanje konačno da se realizuje. Roditelji su i dalje ogorčeni. Jesam za to da profesorka i svi koji su organizovali put budu sankcionisani, a da ne pričam o vlasniku agencije. Međutim, decu smo poslali jer smo imali preporuku da Snežana Martić već godinama vodi decu i da nikada nije bilo problema. Postupili smo neozbiljno i to nam je sada lekcija za ubuduće - poručio je jedan od roditelja.

(Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Shutterstock,: Marina Lopičić, Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja