Dačić za unapređenje nadzora elektronskih komunikacija

Dačić za unapređenje nadzora elektronskih komunikacija

Društvo -
Dačić je rekao da izmena zakona iz te oblasti nije u nadležnosti MUP-a već Ministarstva pravde, ali da je MUP spreman da pruži punu pomoć u tom poslu

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić založio se danas za usvajanje nove zakonske regulative koja bi omogućila da oblast nadzora elektronskih komunikacija bude bolje regulisana.

Posle sastanka sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, Dačić je rekao da bi ta izmena trebalo da omogući da prava građana s jedne strane budu u potpunosti zaštićena, a da policija s druge strane može efikasno i profesionalno da radi svoj posao. Ministar je rekao da prihvata sugestiju koju su Šabić i Janković izneli na jučerašnjoj konferenciji da dosadašnja praksa nadzora elektronskih komunikacija nije u skladu s evropskim standardima i da zato novi zakoni treba da smanje mogućnost zloupotreba.

Dačić je rekao da izmena zakona iz te oblasti nije u nadležnosti MUP-a već Ministarstva pravde, ali da je MUP spreman da pruži punu pomoć u tom poslu.

Poverenik Šabić je rekao da je impresioniran brzinom kojom je MUP reagovao na konferenciju na kojoj je ukazano da postoji veliki raskorak u toj oblasti između prakse u Srbiji i evropskih standarda. Šabić je dodao da predstoji još mnogo posla da se ta oblast dobro uredi i da je to nepohodno kako bi se ta oblast ljudskih prava unapredila.

Ombudsman Janković je izrazio zadovoljstvo time sto je MUP prepoznao značaj te teme i ocenio da oblasti bezbednosti i ljudskih prava ne mogu biti razdovojene već da je potrebno da se zajedno ostvaruju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja