Najnovije vesti

Makedonija je idealan izbor za ljubitelje sporta koji žude za avanturom i adrenalinom
Foto: Promo

Zašto Makedonija treba da bude vaša sledeća destinacija?

Makedonija je idealan izbor za ljubitelje sporta koji žude za avanturom i adrenalinom

Društvo

Dvostruko zadovoljstvo za ljubitelje vodenih sportova i adrenalina vam nudi kajak i jedrenje.

Svi u kajaku! Kajakarstvo je mnogo popularni sport u Makedoniji. Uživajte u samostalnim putovanjima kajakom dužinom prekrasnog kanjona Matke u okolini Skoplja, pogodan za kajak na brzim vodama, a isto tako i na poznata makedonska jezera: Ohridsko i Prespansko Jezero za kajak na mirnim vodama. Matka je kanjon koji se nalazi zapadno od Skoplja, Makedonija. Pokrivajući površinu od oko 5000 hektara, Matka je jedna od najboljih destinacija na otvorenom u Makedoniji, a predstavlja i dom nekolicini srednjevekovnih manastira.

U Republici Makedoniji jedrenje je dostupno na Ohridskom i Prespanskom Jezeru. Jedrenje kao rekreativna aktivnost i relaksirajući vodeni sport je mnogo popularno u Makedoniji. Lokalni jedriličarski klubovi napraviće vaše jedriličarsko putovanje nazaboravno. Obožavaoci ovog sporta najviše se zabavljaju jedrenjem po makedonskim jezerima, uživajući istovremeno i u sportu i u prirodi.

1 / 9 Foto: Promo

„Grad svetlosti“ poziva vas da osetite magiju bezvremena

Ohrid je „Večni Grad“ u jugozapadnom delu Makedonije koji svojim iskonskim pulsiranjem povezuje stara i nova vremena zauvek.

Grad Ohrid je kulturna istorija Makedonije u malom, najvažniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Nazvan je i kolevkom kulture, jer tamo se nalazi i najstariji univerzitet u Evropi ( IX vek ), zahvaljujući delovanju Sv. Klimenta i Nauma. Zbog velikog broja crkava i manastira, grad je poznat kao Balkanski i Evropski Jerusalim. 365 crkava i manastira na broju, deo od njih sa prekrasnim pogledom. Crkva Sveti Jovan-Kaneo u jezerskoj tišini i bisernom odsjaju ostaće u trajnom sećanju svih ljubitelja duhovnog mira i lepote nedodirnute prirode.

Ohrid nudi brojne mogućnosti za uživanje, čak i za najprefinjenije ukuse. Ogroman broj događaja u toku cele godine ne mogu da ostanu neprimećeni. Tradicionalno Ohridsko leto, jedno je od najposećenijih, gde su vrhunska poznata svetska imena doživela deo svojih promocija.

Ohrid je pravo iznenađenje za posetioce koji očekuju tih istorijski gradić. Vidite različita lica Ohrida noću – od mistično i mirno do vibrirajuće i moderno. Odlična mogućnost da vidite najpoznatiju stranu Ohrida, diskretno osvetljenu pod velom noći, među sakrivenim malim ulicama, crkvama i najlepšim mestima sa pogledom na jezero. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

1 / 10 Foto: Promo

OHRIDSKO JEZERO-NEISCRPNO DNO RETKOSTI

Ohridsko Jezero proglašeno je za Svetsko nasleđe i zaštićeno je od UNESKO-a. To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Evropi sa više od 200 endemičnih vrsta. Istina o starosti Ohridskog jezera, koje ujutru izgleda kao da se tog momenta rodilo sa zorom, leži u tragovima prastarog života na dnu njegovih voda. Pretpostavlja se da je staro među 4 i 10 miliona godina. Slatko jezero nudi dvojno zadovoljstvo za ljubitelje vodenih sportova i adrenalina. Neponovljivo doživljavanje – ronjenje u podvodna arheološka nalazišta jedinstvena na Balkanu među atraktivnim endemskim oblicima života, kao na primer ohridski okrugli sunđer.  

Makedonija je zemlja gurmana.

Osetite paletu neverovatnih ukusa koji će uvećati vaš apetit još pri prvom zalogaju. Zemlja besprekornih vina iz vremena Aleksandra Makedonskog i vekovna tradicija ribljih specijaliteta, kao što je poznata endemska ohridska pastrmka.

Različita jela pripremala su se i služila u različitim periodima kroz istoriju. Ali se jedno nešto nije promenilo više od hiljadu godina. Najbolje domaće vino na Balkanu pravi se baš u Makedoniji! Živeli!

Kada prođete autoput E75 kroz Skoplju, Veles, Stip, Kavadarci, Negotino, Demir Kapije i Dojran, posetite neku od 79 vinarija i u mirisu vina koje zri, zapišite tajne neotkrivene Makedonije. Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete pokušati različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

1 / 8 Foto: Promo

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...