Najnovije vesti

AKO VAŠE DETE IMA OVU POPULARNU IGRAČKU ODMAH JE BACITE! Devojčica dobila stravične opekotine od hemikalije u njoj
Foto: AP/Ilustracija

roditelji, oprez!

AKO VAŠE DETE IMA OVU POPULARNU IGRAČKU ODMAH JE BACITE! Devojčica dobila stravične opekotine od hemikalije u njoj

Društvo

Roditelji, budite oprezni! Ljigavac kojim se igraju vaši mališani može biti veoma opasan i koban po zdravlje!

Već neko vreme u svetu, ali i u Srbiji, vlada prava pomama za ovom igračkom. Ljigavci su i više nego pristupačni jer koštaju od 50 do 350 dinara. Međutim, ako vam je zdravlje vaše dece bitno, dobro razmislite da li ćete svom detetu dati novac za ovo. Klinci širom sveta sve češće sami prave ljigavce, a jedna desetogodišnja devojčica iz Velike Britanije spržila je ruke!

- Šokirala sam se kad sam videla užasne opekotine na prstima, a lekar nam je objasnio da su u pitanju hemijske povrede i da ih je zadobila jer je mesila "slajm" (ljigavca, prim. aut.). Lekar mi je rekao da je situacija strašna, ali da je moglo da bude mnogo gore. Boraks i druge hemikalije ne stvaraju samo opekotine. Deca od isparenja koja udišu dok se igraju mogu da umru - rekla je za Dejli mejl majka povređene devojčice.

foto: Profimedia

U osam od 11 uzoraka ljigavaca u Velikoj Britaniji pronađen je veći nivo od dozvoljenog hemikalije boraks, čak i do četiri puta. To može da uzrokuje proliv, povraćanje i grčeve kod mališana. Prema analizi, dugoročna izloženost vrlo visokom nivou boraksa može kasnije dovesti do neplodnosti kod onih koji su se kao deca igrali ljigavcem.

- Boraks može da utiče na plodnost, a može da izazove i ozbiljnu iritaciju oka. Takođe, može da naškodi i plodu ukoliko trudnica dođe u dodir sa tom supstancom - upozorili su iz Evropske agencije za hemikalije.

foto: Profimedia

Profesorka hemije u penziji dr Ivana Đujić objašnjava za Kurir da se boraks koristi u kremama i tečnostima za ispiranje kontaktnih sočiva, ali u dozvoljenim količinama, do tri posto.

- Borna kiselina se dodaje da spreči razvoj gljivica i bakterija, a koristi se i kao dezinfekcija za ruke. Sve što je u velikoj količini je toksično. Dakle, velike količine boraksa mogu biti toksične. Ista supstanca koja je u maloj količini lek, u velikoj količini je toksična - navodi Đujićeva.

Toksikolog dr Dragan Joksović kaže da je borna kiselina jedna vrsta dezificijensa, kao i da se može koristiti kao insekticid. On upozorava roditelje da obrate pažnju ukoliko kupuju deci ovu igračku.

- S obzirom na to da je dozvoljena količina do 300 ml/kg, ako već kupuju to deci, neka ne kupuju one koje u sebi sadrže veću količinu od dozvoljene. Ukoliko dete stavlja ljigavca u usta, svakako može doći do povraćanja, grčeva i dijareje - upozorava dr Joksović.

Prevaranti

Proizvođači stavljaju lažne oznake

Stručnjaci upozoravaju roditelje da budu vrlo obazrivi kada kupuju ovu igračku jer neki ljigavci imaju minimalno informacija na etiketi, ako ih uopšte i imaju. Neki od ovih proizvoda koji su sadržali više boraksa nego što je dozvoljeno imali su čak i lažnu CE oznaku, koja znači da je proizvod bezbedan. - Roditelji koji kupuju ovo za svoju decu veruju da su ove igračke sigurne pa će se šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda - izjavila je direktorka sprovedenog istraživanja Niki Stopford.

Činjenice Boraks - dobar u malim količinama

- boraks, poznat pod nazivom natrijum-borat, ili natrijum-tetraborat, ili dinatrijum-tetraborat, važno je borovo hemijsko jedinjenje, mineral i so borne kiseline - obično je u obliku belog praha koji se sastoji od mekanih bezbojnih kristala koji se lako rastvaraju u vodi - domaćice ga koriste kao prirodno sredstvo za čišćenje domova - često se koristi kao insekticid - nalazi se u deterdžentima i praškovima za veš, kao i nekim kozmetičkim proizvodima - koristi se za lečenje artritisa, reume i osteoporoze - ukoliko se koristi u prekomernim količinama, može biti veoma štetan po zdravlje

(Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...