PROFESORKA ŠAKIRA PROPALA U ZEMLJU!  Krije se nakon skandalozne ekskurzije! Deca ostala sa po 10 evra u džepu! A sada se pojavio i NOVI KRIVAC!
Foto: Vladimir Šporčić

ISTRAGA PosledicA skandaloznog puta u Španiji

PROFESORKA ŠAKIRA PROPALA U ZEMLJU! Krije se nakon skandalozne ekskurzije! Deca ostala sa po 10 evra u džepu! A sada se pojavio i NOVI KRIVAC!

Društvo -

Profesorka istorije Devete beogradske gimnazije Snežana Martić, zvana Šakira, koja je u sopstvenoj režiji organizovala ekskurziju za đake, još uvek se krije i izbegava da odgovori na pitanja zašto su se učenici patili po Španiji!

foto: Vladimir Šporčić

Nezadovoljni roditelji su nam rekli da neće odustati od namere da protiv profesorke podnesu krivičnu prijavu. Kontaktirali smo juče s profesorkom Martić, ali nam je rekla da je na sastanku, a na pitanje kada možemo da je pozovemo - spustila je slušalicu.

foto: Marina Lopičić

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da Šakira nije jedina koja je napravila skandal, te da mnogi profesori rade slične stvari.

- Istražujemo sada pola Srbije, svi će da nadrljaju. Direktor Devete gimnazije Dejan Josipović je u Sloveniji i ne javlja se. Saznali smo da još jedan nastavnik te škole takođe vodi decu na ekskurzije. Kada se svi vrate, onda ću po onoj opancima i obojcima! Prosvetna inspekcija će da utvrdi činjenice za sve nastavnike i direktora. To sve spada u teže povrede radne dužnosti, i može dovesti i do gubitka posla, suspenzije, privremene suspenzije, oduzimanja licence... Direktor će imati odgovornost zato što nije ništa preduzeo - poručuje Šarčević.

On dodaje da je direktor Josipović u telefonskom razgovoru njegovim pomoćnicima izjavio da nije imao pojma za ekskurziju.

- Kako nije imao pojma kada mu je pola škole otišlo na pet mora sa pet nastavnika?! Pametan direktor takve stvari ne dozvoljava, i kraj priče! Ovde je u pitanju ugrožena bezbednost dece! Svi koji treba da snose odgovornost, snosiće je! - zaključio je Šarčević.

Direktor Devete beogradske gimnazije Dejan Josipović juče je bio nedostupan.

foto: Kurir

Učenicima Devete gimnazije, ali i drugih škola, letovanje nije preselo samo zbog toga što su naišli na zatvorena vrata hotela u letovalištu Ljoret de Mar jer agencije "Planeta promet" i B2R nisu odradile svoj deo posla. Njima su odmah nakon polaska iz Beograda tražili po 55 evra za izlete, na kojima nisu ni bili, a isto tako su im tražili i novac za preostale rate, pa su mnoga deca ostala sa po deset evra. Neki su se i otrovali hranom, a roditelji su ogorčeni i na vođu puta Dejana Vojinovića.

Konfuzija oko ove ekskurzije je još veća s obzirom na to da vlasnik agencije B2R Dušan Bernetič tvrdi da na račun agencije nisu ni bile uplaćene pare, već da su profesori novac davali trećem licu.

- Vodič Dejan Vojinović nije bio zaposlen u našoj agenciji. Još uvek utvrđujemo i ispitujemo kako je došlo do svega ovoga - rekao je Benetrič, koji je, kako kaže, spreman da snosi svoj deo odgovornosti.

Vera Božić

Obešteti decu

Vera Božić, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove, rekla je za RTS da se nastavlja utvrđivanje činjenica zajedno sa direktorom turističke agencije, ali i da je za to potrebno vreme. - Utvrđuje se koliko je svako dete pojedinačno dalo novca za smeštaj, što je veoma važno jer kada se to utvrdi, onda roditelji treba da podnesu zahtev agenciji kao organizatoru putovanja. Obaveza organizatora putovanja je da u što kraćem roku obešteti decu. Utvrđuje se i u kakvom su odnosu fizička lica koja su učestvovala u realizaciji putovanja sa agencijom i po kom osnovu su zaključivali ugovor - rekla je Božićeva. Ona je dodala da će se u saradnji sa Ministarstvom prosvete ispitati i da li postoji odgovornost škole.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Vladimir Šporčić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track