JAVAŠLUK: Zbog fantomskih agencija u problemu ceo turistički sektor
Foto: Shutterstock

Poverenje putnika narušili divljaci

JAVAŠLUK: Zbog fantomskih agencija u problemu ceo turistički sektor

Društvo -

Zakon o turizmu mora da se pooštri kako bi štitio i putnike i poštene turističke radnike

Ovu letnju sezonu obeležili su skandali koji su podjednako štete naneli i turistima i pouzdanim turističkim agencijama koje pošteno rade svoj posao.

Dugogodišnji radnici u turizmu smatraju da je za haos na tržištu kriv zakon koji dozvoljava da bilo ko otvori turističku agenciju, pa i "propale kozmetičarke", kako kažu.

Posle 26 godina bez mrlje u poslovanju, vlasnik turističke agencije "Global travel" Branislav Bogosavljev iz Pančeva na svojoj koži je osetio šta znači kada se na celokupnu turističku branšu baci ljaga i kad turisti izgube poverenje.

Zbog prijave klijenata, turistička inspekcija trenutno obavlja nadzor u njegovoj agenciji, a on tvrdi da će putnicima kojima je, zbog propasti stranih turoperatora, otkazano putovanje biti vraćen novac. Zbog nastalih problema koji su došli i do medija Bogosavljev se izvinjava svim putnicima, ali i kolegama, za koje je uveren da znaju da pošteno posluje.

- Mi smo porodična firma koja radi 26 godina i nikada iza sebe nismo imali neki propust. Problem je što je narušen ugled agencijama, jer je aktuelni zakon takav da turizmom može da se bavi ko god hoće. Putnicima naše agencije koji neće otići na putovanje biće uredno vraćen novac i ja prvi jedva čekam da se to završi. Angažovao sam kancelariju advokata Stevana Jakovljevića kako bi se sve obavilo što profesionalnije. Jedno je sigurno: zakon mora da se pooštri kako bi štitio i putnike i poštene turističke agencije - kaže za Kurir Bogosavljev.

Pored poljuljanog poverenja u agencije, turiste je od putovanja odvraćalo i nešto lošije vreme prošlog meseca.

foto: Zorana Jevtić

Ministar turizma Rasim Ljajić juče nije odgovarao na naša pozive i pitanja kako planira da uvede red u oblast turizma.

Kurir zahteva, Državo, zaštiti putnike: - povećati osnivački depozit na 100.000 evra ili 150.000 evra - povećati polise osiguranja na milion evra, što predviđaju izmene Zakona o turizmu - sortirati agencije u tri grupe: velike, srednje i male (prema broju aranžmana) - povećati i razdeliti garancije putovanja na polise od: 500.000 za velike, 400.000 za srednje, 300.000 za male - formirati bele i crne liste turističkih agencija koje će biti postavljene na sajtu ministarstva - nove zakonske odredbe da budu usvojene najkasnije u septembru

(Kurir.rs Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track