NE PROPUSTITE ZA VIKEND OVAJ SPEKTAKL NA NEBU! VIDEĆE SE I IZ SRBIJE: Zamislite želju i pravac u prirodu!
Foto: Profimedia

FENOMEN

NE PROPUSTITE ZA VIKEND OVAJ SPEKTAKL NA NEBU! VIDEĆE SE I IZ SRBIJE: Zamislite želju i pravac u prirodu!

Društvo -

Perseidi, nebeski spektal u narodu poznatiji kao suze Svetog Lavrentija, dogodiće se u noći između 11. i 12. i 12. i 13. avgusta, kada će i učestalost zvezda padalica porasti.

"Ove godine aktivnost ovog roja biće relativno mala, pa ne treba očekivati previše, samo 60 meteora po satu", kaže Branko Simonović, iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Tokom godine moguće je posmatrati mnogo meteorskih rojeva, a najpoznatiji meteorski roj jesu Perseidi, jer su aktivni tokom leta, a najbolje se vide kada je nebo vedro.

foto: Profimedia

"Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični samo u prirodi, daleko od svetlosnog zagađenja gradova i naselja. Nažalost, stanovnici velikih gradova neće imate priliku da vide ovaj nebeski spetakl", objašnjava Simonović za BKTVNews.

Prema njegovim rečima, posmatranje meteora predstavlja lepu priliku da uživate u neverovatno prirodnom fenomenu.

"Meteori se posmatraju iz ležećeg položaja, jer ćete tako videti najveći deo neba. Posmatranja može biti veoma zabavno, takođe i opuštajuće, ali i korisno, ukoliko se ispostavi da se želje koje zamislimo kada vidimo zvezdu padalicu ostvaruju", savetuje Simonović.

Kako kaže, Perseidi su meteorski roj kojima je radijant odnosno polazna tačka iz koje se šire, u sazvežđu Perseju, a vidi se svake godine u ovo doba, kada je aktivnost meteorskog roja od 90 do 120 meteora na sat.

"U međuplanetarnom prostoru kreću se krhotine, veoma mala tela, sa kojima se Zemlja ponekad sudari. Takvo telo se naziva meteorid. Pošto uleti u atmosferu ovo telo se usled trenja sa česticama vazduha veoma ugreje, a to se s površine Zemlje vidi kao svetli trag odnosno meteor ili zvezda padalica", objašnjava Simonović.

(Kurir.rs/BKTVNews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track