Najnovije vesti

SKANDALOZNO! Familija ustaše hoće kuću u Beogradu
Foto: Printscreen

BIO OKUPATOR, A REHABILITOVAN

SKANDALOZNO! Familija ustaše hoće kuću u Beogradu

Društvo

Uprkos dokazima da je pripadao ustaškom pokretu koji je kriv za genocid u Drugom svetskom ratu, naslednici ustaše Petra Holjca traže povraćaj imovine u Zemunu

Naslednici deklarisanog pripadnika ustaškog pokreta Petra Holjca tražili su našoj Agenciji za restituciju povraćaj njegove imovine, kuću, plac i bunar u srcu Zemuna.

Prethodno, ovog ustašu je rehabilitovao Viši sud u Beogradu, uprkos dokumentu iz 1943, koji svedoči da je bio pripadnik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Ustaša u taboru Zemun!

Dokaz da se ponosio svojim članstvom u pokretu pokazuje fotografija smotre ustaša u Zemunu, u Glavnoj ulici, na kojoj se vidi da u prvom redu stoji upravo Petar Holjac.

Odbijeni

Iako je njegova porodica podnela zahtev za vraćanje imovine, Agencija za restituciju je odbila.

- U toku postupka pribavili smo dokaze iz kojih je utvrđeno da je Petar Holjac bio pripadnik ustaškog pokreta. Između ostalog, u spisku Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača od 1944. do 1945. nalazi se i Petar Holjac. Imajući u vidu sve pribavljene dokaze, Agencija je utvrdila da je Holjac bio pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Republike Srbije. Iako ga je sud rehabilitovao, njegovi zakonski naslednici nemaju pravo na vraćanje oduzete imovine - kažu za Kurir iz Agencije za restituciju.

S druge strane, u rešenju Višeg suda u Beogradu iz juna 2014, kojim je Petar Holjac rehabilitovan, stoji da je ubijen kao civil i da se poništava i konfiskacija imovine.

- Holjac je lišen života iz političkih i ideoloških razloga, pa se smatra neosuđivanim i poništavaju se sve pravne posledice proistekle iz takve osude, uključujući i konfiskaciju imovine. Sud je utvrdio da je on lišen života odmah po oslobođenju Zemuna, 22. oktobra 1944, kao civil, bez odluke suda i bez sprovedenog postupka, čime je njegova imovina konfiskovana iz ideoloških i političkih razloga - navodi se u rešenju. U istom dokumentu postoji izjava njegovih naslednika koji kažu da je Holjca odvela grupa naoružanih uniformisanih ljudi u kamionu u pravcu Dunavskog keja u Zemunu i pretpostavlja se da su svi streljani iste noći u prostoru Stare kapetanije, kod restorana "Venecija".

foto: Printscreen

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da je rehabilitovan čovek onaj koji je pogubljen, a nije osuđivan i nije krivično odgovarao.

- Njemu pripadaju sva prava kao ostalim građanima. Međutim, ovde se javljaju dve pravne nelogičnosti koje bi morale stavom Ustavnog suda da se reše, jer i jedno i drugo gledište ima logike: i to da rehabitovana osoba ima sva građanska prava, ali i da zakon zabranjuje vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga - kaže Milosavljević.

Miodrag Linta: To je skandal! Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je odluka o rehabilitaciji skandalozna. - Ustaše i poštovaoci ustaške ideologije u Hrvatskoj žele da se predstave kao heroji koji su pali za Hrvatsku, a ne kao najveći ološ i smeće u istoriji hrvatskog naroda koji su činili genocid. Odluka Višeg suda u Beogradu da rehabilituje nekog ko je deklarisani pripadnik pokreta koji je bio najvredniji saveznik nacističke Nemačke i Hiltera je skandalozna - kaže Linta.

foto: Dragana Udovičić

O ustaškom pokretu Teror i nasilje

- ustašku organizaciju osnovao je 7. januara 1929. u Italiji Ante Pavelić - pokret je nastao kao radikalan nacionalistički odgovor na hrvatsko nezadovoljstvo položajem u Jugoslaviji - cilj je bio uspostaviti nezavisnu Hrvatsku svim sredstvima, uključujući i primenu terora i nasilja - ustaški režim je posebno bio revanšistički i teroristički usmeren prema Srbima - njihovim delovanjem je ubijeno 700.000 Srba

Zakon nalaže Nema imovine za okupatore Prema Zakonu o povraćaju imovine i obeštećenju, zabranjuje se vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga za vreme Drugog svetskog rata. Sprovedena rehabilitacija jeste uslov za restituciju, ali njen ishod ne mora da bude presudan i za Agenciju za restituciju nije obavezujuć.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja