SOVA DANAS POLEĆE IZ PANČEVA: Posle 30 godina napravljen novi avion u Srbiji! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

prvi probni let

SOVA DANAS POLEĆE IZ PANČEVA: Posle 30 godina napravljen novi avion u Srbiji! (VIDEO)

Društvo -

PANČEVO - Novi avion sova, proizveden u pančevačkoj Utvi imaće svoj prvi probni let. Program, 41 M, poznatiji kao Sova, projekat je finansirao je JUGOIMPORT SDPR, a Utva je ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona, saopšteno je iz te fabrike.

foto: Youtube Printscreen

Ovaj tip aviona proizveden je u Utvi prošle godine, a sama Utva je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanje nove letelice.

foto: Youtube Printscreen

Sova je namenjnja za obuku i selekciju, sportsko i turističko letenje, za avio-taksi i panoramsko razgledanje.

Sova' predstavlja modernizovanu verziju baznog aviona Utva 75, koji je namenjen za početnu obuku, sportsko i turističko letenje. Avion se opciono može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije. Takođe, može da nosi naoružanje uz ugradnju odgovarajuće opreme, objavljeno je na sajtu Jugoimporta.

'Sova' je jednomotorni avion, niskokrilac, kompletno metalne strukture tipa 'ljuska', sa motorskom oblogom i terminezonima od kompozita.

Avion je četvorosed konfiguracije ''side by side'', sa fiksnim stajnim trapom, tipa tricikl. Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste. Avion je opremljen jednim, četvorocilindričnim, motorom sa vazdušnim hlađenjem i ''constant speed'' elisom.

Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara.

Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

'Sova' će danas imati probni let na aerodromu 'Pančevo', koji će trajati jedan sat, a vodeći projektant na izradi letelice Aleksandar Petrović predstaviće planove daljeg rada i letenja, kao i nove projekte kompanije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track