Najnovije vesti

prvi probni let

KURIR TV NA MESTU PRVOG PROBNOG LETA: Poletela SOVA, ponos pančevačke Utve! Ovo je njihov prvi avion posle 30 godina

Društvo

PANČEVO - Novi avion sova, proizveden u pančevačkoj Utvi jutros je imao svoj prvi probni let.

 

Program, 41 M, poznatiji kao Sova, projekat je finansirao je JUGOIMPORT SDPR, a Utva je ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona, saopšteno je iz te fabrike.

1 / 18 Foto: Marina Lopičić

Ovaj tip aviona proizveden je u Utvi prošle godine, a sama Utva je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanje nove letelice.

 

Sova je namenjena za obuku i selekciju, sportsko i turističko letenje, za avio-taksi i panoramsko razgledanje. Sova' predstavlja modernizovanu verziju baznog aviona Utva 75. Avion se opciono može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije. Takođe, može da nosi naoružanje.

foto: Marina Lopičić

'Sova' je jednomotorni avion, niskokrilac, kompletno metalne strukture tipa 'ljuska', sa motorskom oblogom i terminezonima od kompozita.

foto: Marina Lopičić

Avion je četvorosed konfiguracije ''side by side'', sa fiksnim stajnim trapom, tipa tricikl. Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste. Avion je opremljen jednim, četvorocilindričnim, motorom sa vazdušnim hlađenjem i ''constant speed'' elisom. Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara.

foto: Marina Lopičić

Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

foto: Marina Lopičić

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...