USPELA VELIKA KURIROVA AKCIJA! SMANJITE BRZINU: Na Divčibarama više neće ginuti deca
Foto: Kurir

APEL

USPELA VELIKA KURIROVA AKCIJA! SMANJITE BRZINU: Na Divčibarama više neće ginuti deca

Društvo -

Nakon tri meseca od pogibije Alekse Dimitrova iz Subotice (10) i našeg apela da planina nadomak Valjeva postane bezbedna za 160.000 turista koji je godišnje posete, na glavnom putu postavljeni su ležeći policajci, znakovi i pešački prelazi

Nadamo se da smo ovom akcijom, tokom koje je postavljena saobraćajna signalizacija, učinili da nikad više nijedno dete ne strada na Divčibarama.

foto: Kurir

Ova planina nadomak Valjeva uvek je bila privlačne za školske ekskurzije i rekreativnu nastavu. I koliko god da je lepa, još je više bila opasna za školarce. I ne samo za njih već za sve goste, jer kroz centar u kojem se nalaze hoteli i sve važne ustanove prolazi put na kojem nije bilo nijednog pešačkog prelaza, ležećeg policajca niti znaka za ograničenje brzine, dok je trotoar postavljen tek nedavno.

foto: Kurir, Privatna Arhiva

I tu je 12. juna, upravo zbog nepostojanja signalizacije, stradao desetogodišnji Aleksa Dimitrov, učenik iz Subotice. Nakon ove tragedije, Kurir je pokrenuo veliku akciju da Divčibare postanu sigurno mesto za 160.000 ljudi koji ga godišnje posete, da više ne ginu deca... Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je kazao da oni ne mogu da urade ništa je to regionalni put koji je u nadležnosti JP "Putevi Srbije" i da bi trebalo da se za početak skine ta oznaka. Smesta okrenemo Zorana Drobnjaka, direktora tog javnog preduzeća, predočimo mu situaciju, a on reče da će odmah izdati nalog da se napravi projekat. - Bezbednost građana, a posebno dece, najvažnija je i ne sme da čeka! Mi smo nedavno tamo postavili trotoar, ali, slažem se, mora dodatno da se poveća bezbednost u saobraćaju. Odmah ću dati nalog "Putevima Valjevo" da se izradi projekat da se postavi horizontalna i vertikalna signalizacija. Obavezno ćemo staviti ležeće policajce da usporimo saobraćaj, pešačke prelaze, sve što treba. Projekat se izrađuje otprilike 15 dana i očekujem da će za mesec dana sve biti završeno - naglasio je Drobnjak desetak dana posle pogibije dečaka.

foto: Kurir

Sačekali smo nekoliko dana i pozvali Drobnjaka. Rekao nam je da sve ide po planu, da je nalog izdat, da drži obećanje i će taj gorući problem u vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraka biti rešen. Prošao je mesec. Prošla su dva meseca. Bližio se prvi septembar. A na Divčibarama isto kao onog kobnog 12. juna. Pozvali smo Drobnjaka. On nam reče kako je ta 2,2 kilometra saobraćajnice urađeno, da je obezbeđena kako vertikalna (saobraćajni znaci) tako i horizontalna (pešački prelazi) signalizacija, postavljen trotoar, kao i rasveta koja samo još treba da se uključi. Predočili smo mu da nije tako, odnosno da je jedino rasveta postavljena (uz ranije urađeni trotoar), on se iznenadio tom informacijom, rekao nam da će da proveri, a kad smo se čuli ponovo, kazao je da je to laž. - Postavljena je rasveta, čak i radi, ona je najvažnija, kao i trotoar! Tamo ležeći policajci i ne treba da se stave, tamo nema saobraćaja, a za pešački prelaz ćemo da vidimo. I nemojte da lažete, rasveta je najvažnija - kazao je tada Drobnjak, a na pitanje gde će deca, ali i svi ostali da prelaze ulicu, odgovorio je: - Nema tamo 1.000 dece, a ako nema pešačkog prelaza, napravićemo ga! Šta je to problem? Moram da proverim da li prema projektu postoji ucrtan pešački prelaz.

foto: Kurir

Mi smo to sve objavili. I tad je, verovatno, shvatio da se to kosi s prvobitnim obećanjem. I evo, tri meseca nakon pogibije dečaka na Divčibarama, napokon su postavljeni ležeći policajci s pešačkim prelazima i znakovi na tri mesta na glavnom putu i to nekoliko metara od mesta na kojem je stradao učenik iz Subotice, u centru i u blizini Doma zdravlja, dok su na svim putevima koji vode ka glavnom iscrtani pešački prelazi.

Zoran Drobnjak

Sigurnost najmlađih je na prvom mestu

foto: Dado Đilas

Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije", rekao je juče za Kurir da je bezbednost dece najbitnija. - Pešački prelazi, ležeći policajci i znakovi postavljeni su pre desetak dana. Nakon saznanja i vašeg pisanja da to nije urađeno, odmah sam kontaktirao s ljudima i rekao da dozvola za postavljanje signalizacija stoji u ministarstvu. Odmah su uzeli dozvolu i uradili sve što je trebalo. I ubuduće ćemo podržavati akcije ovog tipa, jer je bezbednost na prvom mestu.

Kurir.rs/ Slađana Stevanović, M. B./ Foto: Dado Đilas, Slađana Stevanović, Kurir.rs, privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja