ŠARČEVIĆ: Nemam ništa protiv  da neko studira 20 ili 30 godina, ali tu je problem nešto drugo
Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije/G. Otašević

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u čačku

ŠARČEVIĆ: Nemam ništa protiv da neko studira 20 ili 30 godina, ali tu je problem nešto drugo

Društvo -

ČAČAK - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas je u Čačku povodom zahteva da se studentima koji dugo studiraju omogući završetak studija, izjavio da nema ništa protiv toga da neko studira 20 ili 30 godina.

Šarčević je danas u Čačku otvorio novi Dom učenika čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra, a koje su finansirali Vlada Srbije i lokalna samouprava Čačka.

foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije/G. Otašević

"Tu postoji tehnički problem, jer ne može po istom nastavnom planu i programu jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj da je to još izvodljivo. Ali tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno", objasnio je Šarčević.

foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije/G. Otašević

On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja što je finansiranje rešeno uredbama i što "u centru priče nije student", pa se zato danas naplaćuje "sve i svašta".

"Ali ne zameram to fakultetima jer država u jednom trenutku nije imala sredstva da omogući fakultetima sve troškove nego je prepuštala da oni naplaćuju i sada nemate uvid", rekao je Šarčević.

On je dodao da uvođenje menadžera na visokoškolskim ustanovama nije nikakva kontrola države, jer kako je objasnio "imate bahate visoke škole koje sebi daju pravo da naplaćuju koliko hoće, onda se pitate a čije su to pare".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Glas zapadne Srbije/G. Otašević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track