Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ: Štajk prosvetara je preuranjen, ponuda ministarstva biće razumna
Foto: Beta/Milan Obradović

ministar u obilasku stomatološkog fakulteta

ŠARČEVIĆ: Štajk prosvetara je preuranjen, ponuda ministarstva biće razumna

Društvo

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je ponuda tog ministarstva koja će izneti sindikatima prosvetnih radnika razumna i razvojna, te da je štrajk koji su pokrenuli u školama preuranjen.

Šarčević je naveo da je ministarstvo finansija sinoć poslalo računicu o kojoj će se sutra pregovarati i dodao da matematika jednog od sindikata nije najtačnija, te da 12 miliona evra koji se pominju nije dovoljno ako se svi prosvetni radnici prabace iz grupe 8-3 u grupu 9-1.

"Onda morate da povučete sve grupe unutar same prosvete i kada se onda svi ostali našteluju, zdravstvo i ostali dolazite do blizu 10 milijardi dinara godišnje u 2019. godini za šta sugurno budžet nije spreman", rekao je Šarčević novinarima nakon obilaska renoviranih delova Stomatološkog fakulteta.

Kako kaže, verovatno će se pregovarati o predlogu koji je već na stolu, a to je da 58 odsto zaposlenih uđe u devetu platnu grupu, te da namera da svi uđu u taj platni razred "devalvira samu matricu".

"Legitimno je da svako kaže šta misli, ali mislim da je ova ponuda na stolu jako dobra, razumna i razvojna", naveo je Šarčević.

foto: Marina Lopičić

Objašnjava, da bi u tih predloženih 58 odsto ušlo oko 25 odsto onih koji po pravilu o napredovanju i zahtevima mogu da se kvalifikuju da uđu u višu platnu grupu, zatim razredne starešine kojih ima otprilike isti procenat, prosvetni radnici koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju i u kombinovanim odeljenjima i oko 500 njih koji su već u sistemu prošli sve predviđeno bez naknade.

"Mislimo da je to oko 58 odsto za 2019. godinu, a namera je da u drugoj, 2020. godini taj broj bude značajno povećan. Ovih ostalih, 42 odsto, ostaju u grupi 8-3, jer su na privremeno povremenim poslovima i ne ispunjavaju osnovni kriterijum osam godina radnog staža", rekao je Šarčević.

On je dodao da se ovim pitanjem bave tri ministarstva, prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Šarčević kaže da nema evidenciju o broju škola koje štrajkuju, te da neće "ni da broji ni da preti", ali da svakako misli da je štrajk preuranjen.

"Da sutra ljudi čuju ono što ste vi danas čuli, tek bi onda mogli da donesu odluku, a sada malo hvataju zalet", rekao je on.

Upitan za nasilje u školi u Zemunu, gde su deca koja su vršila nasilje nad jednim od učenika i sami postali žrtve nasilja, te rekao da je u sistemu školstva više do 900.000 dece, a da se slučajevi nasilja rešavaju.

foto: Marina Lopičić

Šarčević je podsetio na nasilje u školi u Kraljevu prošle godine koji je stabilizovan, te dodao da je tim ministarstva bio i u školi u Zemunu i uradio sve što treba, ali da niko nije očekivao da će se situacija tako razvijati.

"Sada je to više pitanje za MUP. Mi smo sve te roditelje pozvali, razgovarali i dali im do znanja da će država reagovati. Uputili smo sve MUP-u, jer sada postoji sumnja da je majka deteta koje je bilo zlostavljano nagovorila druge ljude da se osvete,a to prevazilazi naše kompetencije", naveo je Šarčević.

Dodaje, da revanšizam nije bio potreban, jer je slučaj, iako sa zakašnjenjem, bio rešen.

"Mislim da su mogli brže da reaguju i tek ću razgovarati sa njima, ali ovde sada ima posla za policiju. Poruka svih nas je jasna, to neće biti dozvoljeno", kazao je ministar.

On je podvukao da u svakom slučaju nasilja treba da reaguju i uključe se odrasli, pedagog, nastavnici, država, zdravstvo, policija.

"Nikada ne znate kako će se neko poneti, ali mi smo kao država rešili da se ništa ne gura pod tepih. Radimo sistemska rešenja, ali dugo vremena se nije reagovalo i sada je barem sve javno", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...