URAGAN TUTNJI KA EVROPI, HIBRIDNA OLUJA STVORIĆE TALASE I DO 11 METARA! Meteorolozi otkrivaju šta čeka Srbiju!
Foto: Printscreen YouTube, AP, Facebook/@eoskarditsas

NEDELJKO TODOROVIĆ O NAJAVLJENOM NEVREMU

URAGAN TUTNJI KA EVROPI, HIBRIDNA OLUJA STVORIĆE TALASE I DO 11 METARA! Meteorolozi otkrivaju šta čeka Srbiju!

Društvo -

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja, nalik uraganu koju često zovu "Medigan", mogla da pogodi evropske zemlje, pa samim tim se ne očekuju takvi udari vetra ni u Srbiji, izjavio je danas meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina.

"Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan, dva duže", rekao je Todorović, ističuhi da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Si-En-En je danas preneo da će moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni deo Sredozemlja.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju "Medikejn" (Mediterranean + hurricane, srpski "Medigan" - Mediteran + uragan).

Najnovija oluja pokrenula je u poslednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula severno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vetra. Navodi se da se, na sreću, "Medigan" neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

AP prenosi da je moćna oluja pogodila danas južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda, a AP navodi da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

Talasi od 11 metara između Peloponeza i Krita

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da "oko 'Medigana'" sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track