Najnovije vesti

URAGAN TUTNJI KA EVROPI, HIBRIDNA OLUJA STVORIĆE TALASE I DO 11 METARA! Meteorolozi otkrivaju šta čeka Srbiju!
Foto: Printscreen YouTube, AP, Facebook/@eoskarditsas

NEDELJKO TODOROVIĆ O NAJAVLJENOM NEVREMU

URAGAN TUTNJI KA EVROPI, HIBRIDNA OLUJA STVORIĆE TALASE I DO 11 METARA! Meteorolozi otkrivaju šta čeka Srbiju!

Društvo

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja, nalik uraganu koju često zovu "Medigan", mogla da pogodi evropske zemlje, pa samim tim se ne očekuju takvi udari vetra ni u Srbiji, izjavio je danas meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

 

U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina.

 

"Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan, dva duže", rekao je Todorović, ističuhi da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

 

Si-En-En je danas preneo da će moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni deo Sredozemlja.

 

 

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju "Medikejn" (Mediterranean + hurricane, srpski "Medigan" - Mediteran + uragan).

 

Najnovija oluja pokrenula je u poslednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula severno ka Evropi.

 

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

 

 

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vetra. Navodi se da se, na sreću, "Medigan" neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

 

AP prenosi da je moćna oluja pogodila danas južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

 

 

Spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda, a AP navodi da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

 

Talasi od 11 metara između Peloponeza i Krita

 

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da "oko 'Medigana'" sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

 

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...