RAT PROSVETARA U BEOGRADU PREKO LEĐA ĐAKA: Krenuli u školu, a nemaju svoje učitelje
Foto: Kurir

Sukob

RAT PROSVETARA U BEOGRADU PREKO LEĐA ĐAKA: Krenuli u školu, a nemaju svoje učitelje

Društvo -

Pobuna Učenici najmlađih razreda OŠ "Ratko Mitrović" ostali bez svojih najdražih učitelja, direktorka je samovoljno rešila da ih suspenduje

Oko stotinak đaka beogradske OŠ "Ratko Mitrović" ostalo je bez svojih omiljenih učitelja početkom nove školske godine, pošto ih je direktorka Svetlana Radoičić samovoljno suspendovala. Nezadovoljni roditelji zahtevaju da se pet nastavnika vrati na posao!

Prema rečima očajnih roditelja, učitelji su suspendovani početkom septembra, a direktorka je dovela učitelje s Učiteljskog fakulteta na zamenu. Međutim, roditelji kažu da je sve to samovolja direktorke, koja je, prema njihovim saznanjima, više puta, pa i u ovom slučaju, prekršila zakonske odredbe. Oni dodaju da je ta odluka veoma pogodila mališane, koji su veoma tužni, s obzirom na to da su veoma vezani za svoje nastavnike.

- Imamo pet suspendovanih učitelja, jedna učiteljica koja vodi drugi razred, jedna iz boravka, dva učitelja i jedna učiteljica četvrtog razreda. To je posebno problematično jer oni sa svojom decom treba da završe prvi obrazovni ciklus, a suspendovani su. Deca su veoma teško to prihvatila, vezani su za te nastavnike, mališani sada ispaštaju - priča za Kurir jedan od roditelja.

foto: Shutterstock

On dodaje da su pre nekoliko meseci neki učitelji i direktorka imali sukob, jer im direktorka nije isplatila dnevnice za rekreativnu nastavu, već je taj novac utrošila za plaćanje fakture dobavljaču. Oni su problem odmah rešili, ali je direktorka ipak pokrenula disciplinski postupak protiv troje učitelja.

- Prosvetna inspekcija je tada naložila da se postupak anulira i poništi. Međutim, ona je opet pokrenula postupak, ali je prekršila neke odredbe zakona. Prvo je to što je tom događaju bila prisutna, a drugo jer je postupak pokrenula nakon 40 dana, a ne nakon tri. Ta žena je htela da izvede po svaku cenu ono što je zamislila - navodi roditelj.

foto: Shutterstock

Naš sagovornik ističe da su svi ti učitelji divni, a da ih je Radoičićeva suspendovala zbog navodnog nasilja.

- To nema veze sa istinom, došlo je do internog sukoba između zaposlenih. Zahtevamo da se učitelji naše dece vrate na posao i da se obustavi disciplinski postupak. Tražimo da se ispita poslovanje škole, da budžetska inspekcija dođe i proveri šta se dešava s parama, tražimo da se popravi opšte stanje u školi - složni su roditelji:

- Mi nikakve primedbe nemamo na nastavnički kadar. Taj kadar je zaslužan što su deca prva u gradu po rezultatima na završnom ispitu i po opštem uspehu u školi.

Sa direktorkom pomenute škole Svetlanom Radoičić nismo uspeli da stupimo u kontakt, a kako saznajemo, ona je razrešena dužnosti.

Mladen Šarčević

Učitelji će biti vraćeni na posao

foto: Marina Lopičić

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je naša saznanja. On kaže za Kurir da je na osnovu izveštaja gradske i republičke inspekcije, koja je utvrdila nezakonitosti u postupanju direktorke Svetlane Radoičić, izdao nalog za njenu smenu i postavljanje vršioca dužnosti direktora. - Ona ima niz propusta u radu. Čekao sam izveštaj gradske i republičke inspekcije, svi se izveštaji slažu, a rešenje o razrešenju je potpisano juče. Žena ima toliko loših stvari u svom radu, obustavlja se bilo kakav teret tih nastavnika. Ti učitelji će biti vraćeni na posao - rekao je Šarčević.

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ/ Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track