OBRAČUN DRŽAVE S DIVLJOM GRADNJOM: Ruši se sve što je nelegalno izgrađeno posle 2015!
Foto: Zorana Jevtić

Žestoko Obračun države s divljom gradnjom

OBRAČUN DRŽAVE S DIVLJOM GRADNJOM: Ruši se sve što je nelegalno izgrađeno posle 2015!

Društvo -

Svi nelegalni objekti koji ne ispunjavaju zakonske propise moći će da budu srušeni odmah nakon odluke o žalbi, čime će se izbeći dugogodišnji sudski sporovi, a za nelegalnu gradnju odgovornost će snositi i vlasnik parcele na kojoj je objekat izgrađen, predviđeno je novim zakonom o ozakonjenju i zakonom o planiranju i izgradnji, koji će se pred poslanicima u Skupštini Srbije naći već 16. oktobra.

To praktično znači da će moći da se ruše svi nelegalni objekti za koje je odbijen zahtev za legalizaciju bez čekanja pravosnažnog rešenja, kao što je bio slučaj dosad. Nelegalnom graditelju ostaje pravo da pokrene postupak pred Upravnim sudom, a nadoknadu štete, ukoliko Upravni sud presudi u njegovu korist, isplatiće mu država.

Predviđeno je i da nijedan nelegalni objekat koji je izgrađen posle 27. novembra 2015. godine, kada je na snagu stupio Zakon o ozakonjenju, neće moći da bude legalizovan. To znači da će za sve objekte izgrađene bez dozvole posle tog roka građevinski inspektori donositi rešenja o rušenju koja će istog momenta stupiti na snagu.

Država će moći odmah po okončanju rešenja da poruši bespravne objekte na javnim površinama i u zoni zabrane gradnje, a novina je i da vlasnik legalne kuće u blizini aerodroma nema pravo da tuži državu zbog buke. Bespravni objekti ubuduće neće moći biti priključeni na javnu infrastrukturu, a javnim preduzećima koja to omoguće slede stroge kazne, pa čak i krivična odgovornost rukovodilaca ako tako nešto ponove. Jedna od važnih novina biće i obavezno plaćanje poreza na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenju.

Goran Rodić iz Građevinske komore kaže da je sprečavanje nelegalne gradnje stvar dobre volje nadležnih organa. - Ovo rešenje što se predlaže ubrzaće proces rušenja nelegalnih objekata, i to je pozitivan pomak. U zakon mora da se unese odredba da se odmah spreči izgradnja, a ne da se čeka da bude završen 50 ili 60 odsto. Investitor koji je radio treba da se sankcioniše, a firme koje to rade da budu kažnjene, i to je jedini način da se spreči divlja gradnja. Još od 2015. godine nelegalna gradnja je krivično delo, a ne znam da je iko procesuiran. Zbog sprege lokalnih samouprava, sudstva i investitora mnogi gradovi su u Srbiji su unakaženi - ističe Rodić.

Goran Vesić Vlada ima snažnu podršku Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da grad Beograd snažno podržava odluku Vlade Srbije. - Bespravna gradnja je jedan od najvećih problema s kojima se suočava naše društvo. Bilo je krajnje vreme da zajedno stanemo na put ovom problemu. Predlog Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, koji je Vlada Srbije uputila Narodnoj skupštini, predstavlja hrabar iskorak u ovom pravcu - rekao je Vesić i dodao da je posle donošenja Zakona o ozakonjenju, bespravno izgrađeno više stotina hiljada kvadrata, čime su oštećeni i budžeti lokalnih samouprava i države.

Činjenice Neke od najvažnijih novina: - ruši se sve što je izgrađeno bez dozvole posle 27. novembra 2015. - vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju - nelegalni objekti koji nisu po zakonu moći će da se ruše posle odluke o žalbi - vlasnik nelegalnog objekta može da pokrene postupak pred Upravnim sudom - ukoliko Upravni sud presudi u korist vlasnika nelegalnog objekta, odštetu plaća država - provera vidljivosti objekta na satelitskom snimku je obavezna pri legalizaciji - nema više popisa nezakonitih objekata - neće se više plaćati taksa katastru za određivanje kućnog broja - obavezno je plaćanje poreza na objekat koji je u procesu legalizacije

Brojke

  • 5 godina je rok da se završe započeti procesi legalizacije
  • 1,5 do tri miliona dinara iznosiće kazna za javno preduzeće koje priključi nelegalni objekat na javnu infrastrukturu
  • 270 hiljada predmeta za legalizaciju ima u Beogradu

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track