NOVA PRAVILA U SRPSKIM ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Na dečji rođendan zovete sve ili nikoga!
Foto: Beta/Dragan Gojić

Povela se polemika u javnosti

NOVA PRAVILA U SRPSKIM ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Na dečji rođendan zovete sve ili nikoga!

Društvo -

Podsmevanje, imitiranje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi s nekim zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti samo su neki od primera diskriminacije koji su od 1. septembra zabranjeni u školama i vrtićima širom Srbije.

Prema novom Pravilniku o suzbijanju diskriminacije u školama i vrtićima zabranjeno je ruganje drugim đacima, njihovim roditeljima i zaposlenima u školi na osnovu nacionalnosti, verske ili seksualne orijentacije, omalovažavanje i oslovljavanje pogrdnim imenima. Ipak, najveće interesovanje javnosti izazvala je informacija da će roditelji ubuduće na rođendan deteta morati da pozivaju celo odeljenje ili vrtićku grupu.

- Ispada da moja ćerka, iako se druži s petoro dece u vrtiću, ipak mora da pozove i ostalih 20. Pa odakle meni novac da za toliko dece pravim rođendane, naručujem hranu ili plaćam igraonice i animatore? Na kraju ispada da se zapravo diskriminišu roditelji i deca slabijeg imovinskog stanja! Takođe, ima i dece s kojom se moja devojčica ne slaže, nekoliko dečaka ju je guralo i naravno da ne treba ni na rođendan da joj dođu - kaže jedna uznemirena majka.

Gordana Cvetković, rukovodilac Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije u Ministarstvu prosvete, objašnjava da niko nije mislio da tera roditelje da na proslave rođendana pozivaju svu decu, već je ovo priča o inkluziji i uvažavanju.

- Ako, recimo, pozivnice za rođendan delite u školi i neku decu isključite iz toga jer su romske nacionalnosti ili osobe sa invaliditetom, to ne sme da se dešava. Prirodno je da deca biraju s kim se druže, ali poželjno je da u školi i odeljenju postoji dobra klima. Ionako su najbolji rođendani oni koji se proslavljaju u učionici. Diskriminaciju moramo prvo prepoznati kod sebe, nekad se nešto našalimo i bez loše namere, a to može nekog da zaboli - kaže Cvetkovićeva i naglašava da je ovo samo nastavak Pravilnika o prepoznavanju diskriminacije u obrazovnom sistemu iz 2016. godine i da se ova dva pravilnika moraju posmatrati zajedno.

Brankica Janković Biće problema u praksi

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da pojedine odredbe pravilnika neće moći da se primene jer "nije teško pozvati svu decu, ali to ne znači da će uvek sva deca i da dođu": - Pitanje je da li je moguće organizovati da se svi međusobno druže, možda se može naići na problem u praksi, ali nisam protiv toga. Ali, opet, pravilnik je nešto što možete da promeniti mnogo brže nego zakon. Pratićemo primenu pravilnika i ako se bude pokazalo da ima problema, zašto se neki pravilnik ne bi promenio.

Jelena Pronić/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja