ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Tražimo načine da najbolji ostanu u Srbiji, nađu posao i time doprinesu razvoju srpske privrede
Foto: Marina Lopičić

Intervju Ministar prosvete

ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Tražimo načine da najbolji ostanu u Srbiji, nađu posao i time doprinesu razvoju srpske privrede

Društvo -

Novine Radimo na novom zakonu o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju, gde ćemo kvalitetnim kadrovima direktno obezbediti da ih kompanije zaposle još na početku studija uz veliku platu

Nakon što je u javnosti odjeknula vest da je mladi Nemanja Aksić (23) iz Bora u roku završio dva fakulteta, Hemijski i Elektrotehnički fakultet u Beogradu sa prosekom iznad devet, ministar prosvete Mladen Šarčević pokrenuo je inicijativu da se ovom vrednom momku ponudi posao u Fondu za inovacionu delatnost.

foto: Tanjug/Ministarstvo prosvete

Šarcević u intervjuu za Kurir naglašava da je cilj ovog ministarstva i Vlade da mladi, talentovani i stručni ljudi ostanu u Srbiji, kao i da se radi na izradi novih zakona koji će doprineti tome. Da li Ministarstvo prosvete sada ozbiljnije prati naše mlade i talentovane ljude? - Ministarstvo prosvete pridaje veliki značaj ne samo obrazovanju budućih kvalitetnih kadrova već i traži načine da najbolji ostanu u zemlji, nađu posao i time doprinesu razvoju srpske privrede.

Hoće li se i ubuduće za neke druge mlade ljude reagovati tako kao i na priču mladog Nemanje Aksića? - Trenutno radimo na novom zakonu o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju, gde ćemo kvalitetnim kadrovima direktno obezbediti da ih kompanije zaposle još na početku studija uz veliku platu. Radimo i na novom zakonu o učeničkom i studentskom standardu, koji predviđa značajniji fond za stipendije, posebno onih struka koje država smatra perspektivnim. Imamo i nameru da zajedno s Privrednom komorom Srbije posebno preporučujemo kvalitetne, mlade ljude, s visokim prosekom, sa svih fakulteta na teritoriji Srbije, što bi im značilo kao prednost pri zapošljavanju.

Da li tako uspešni pojedinci mogu da se obrate Ministarstvu prosvete ukoliko imaju teškoća da nađu posao? - Kada je reč o direktnom zapošljavanju, na snazi je i dalje Zakon o zabrani zapošljavanja i ministarstvo nema kapacitete da direktno zapošljava, osim nosioce stipendija u bilo kom obliku. Trenutno imamo proširenje kvota za broj zaposlenih samo u Inovacionom fondu, gde je Nemanji Aksiću i ponuđen posao.

Kurir.rs/ M. BRANKOVIĆ/ Foto: Marina Lopičić, Tanjug/Ministarstvo prosvete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track