MINISTARKA KUBUROVIĆ: Očekujem Zakon o nestalim bebama na proleće
Foto: Marina Lopičić

rasprava u skupštini

MINISTARKA KUBUROVIĆ: Očekujem Zakon o nestalim bebama na proleće

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da će se Zakon o nestalim bebama naći u raspravi na prolećenom zasedanju skupštine Srbije, nakon čega će biti i usvojen, ukazujući da usvajanju zakona veliki otpor pružaju neki roditelji čija se deca vode kao nestala.

"Zakon o nestalim bebama je od marta u skupštinskoj proceduri ali je veliki otpor roditelja čija su deca nestala, odnosno smatraju se nestalim i mi smo pokušali da kroz dijalog sa njima dođemo do kompromisnog rešenja. MUP je formirao komisiju gde su uključeni predstavnici svih nadležnih državnih organa i roditeljskih udruženja i verujem da ćemo u skorijem vremenskom period upravo imati mogućnost da se ovaj zakon usvoji", rekla je Kuburović odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je ukazala da su u izradi zakona učestvovali i predstavnicii roditelja i da je veliki broj njihovihi amandmana usvojen, kao i JUKOM-ovih.

"Verujem da će se tokom proleća zakon naći na raspravi u skupštini i da će biti usvojen", navela je I dodala da je to nasa obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava (u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije u čiju je korist presuđeno).

Ona je napomenula da će narednih meseci misija Saveta Evrope u Srbiji radi razogovra sa nadležnim institucijama i roditeljima.

Prema njenim rečima, zakon je izrađen upravo u skladu sa preporukama iz same presude Evropskog suda za ljudska prava, ali to ne znači da ovim zakonom mogu da se reše sva sporna pitanja.

Ovim zakonom, kako je ukazala, ispunjavamo našu obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava. Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je juče Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track