ZAHVALILA DOKTORU SLIKAMA! Hrabro do treće transplantacije jetre!
Foto: Promo

Hrabro

ZAHVALILA DOKTORU SLIKAMA! Hrabro do treće transplantacije jetre!

Društvo -

„Uradila sam ovo da prenesem svoju zahvalnost doktoru.” Srpska slikarka Viktorija Tamaši Babić (42) tri puta je bila na transplantaciji organa od svoje desete godine. Pošto ju je odbilo nekoliko zdravstvenih ustanova u kojima je podnela zahtev i dobila odgovor da bi treća i poslednja transplantacija bila „vrlo rizična“, Viktorija se na kraju obratila jednom turskom lekaru. Svoju zahvalnost prof. dr Remziju Emirogluu, specijalisti opšte hirurgije koji je obavio transplantaciju jetre, Viktorija je izrazila slikama koje je naslikala dok je bila na lečenju na otvaranju svoje 15. umetničke izložbe na Univerzitetu Acıbadem u bolnici Atakent, gde se ponovo rodila.

Viktoriji Tamaši Babić je dijagnostikovana hronična bubrežna insuficijencija kada je imala samo pet godina. Počela je lečenje dijalizom, ali njeno stanje se pogoršavalo tokom godina, pa je doneta odluka o transplantaciji organa. Drugi put se borila za život kada je imala deset godina na operaciji u Londonu. Ali njena sreća nije dugo trajala jer jetra koju joj je donirala majka nije mogla da se prilagodi njenom telu i izgubila je funkciju. Ponovno je započet proces dijalize. Da stvari budu gore, tada se na njenoj jetri pojavio ozbiljan problem. Dijagnostikovan joj je sklerozantni holangitis, bolest koju prati dugotrajno progresivno oštećivanje žučnih kanala. Hitno joj je bila potrebna transplantacija bubrega i jetre. Bez toga smrt je bila preblizu! Kada je imala 14 godina imala je drugu operaciju – presađeni su joj jetra i bubreg kadaveričnog donora u Parizu.

1 / 4 Foto: Promo

Brojne bolnice su je odbile

Posle uspešne operacije, Viktorija se udala i rodila sada dvanaestogodišnjeg sina i stanje joj je bilo dobro. Međutim, pre dve i po godine njen svet se srušio kada joj je dijagnostikovana ciroza. Hitno joj je bila potrebna transplantacija jetre. Viktorija kaže: „Posle toga sam se prijavila u nekoliko bolnica, ali nigde me nisu primili zbog rizika od smrti. U međuvremenu sam pretraživala veliki broj lekara na internetu, a kada sam ugledala fotografiju nasmešenog lica specijaliste opšte hirurgije prof. dr Remzija Emiroglua u meni se probudila nada i osetila sam da ću se oporaviti.“

Zahvalnost turskom lekaru

Specijalista opšte hirurgije prof. dr Remzi Emiroglu iz bolnice Atakent Univerziteta Acıbadem uspešno je obavio transplantaciju na 42-godišnjoj srpskoj slikarki Viktoriji Tamaši Babić, koja je pre toga odbijena uz obrazloženje da je „rizik od smrti vrlo visok“. Deo jetre Viktorijine sestre od tetke uspešno je presađen. Specijalista opšte hirurgije prof. dr Remzi Emiroglu kaže: „Ako je pitanje života i smrti, moramo rizikovati. Naša pacijentkinja je nakon operacije imala infekciju žučnih kanala, ali se oporavila.“ Viktorija je pokazala svoju zahvalnost doktoru na izložbi.

Otvorila je 15. umetničku izložbu u bolnici u kojoj joj je urađena transplantacija!

Tokom boravka u bolnici, srpska slikarka je naslikala veliki broj slika. Izložba pod nazivom „Ka površini“ obuhvatila je četiri karikature Viktorijinog sina i 16 njenih ulja na platnu. Kako Viktorija Tamaši Babić kaže: „Izložba odražava moju dušu od dubine do površine. Bila sam na dnu pre operacije i sve je bilo mračno. Moj doktor, prof. Remzi Emiroglu, povukao me je na površinu uprkos tome što je operacija bila vrlo rizična i naterao da ponovo prigrlim život. Zato sam želela da izrazim svoju zahvalnost.“ Puna emocija i zahvalnosti, umetnička izložba „Ka površini“ bila je sveže uzbuđenje za posetioce bolnice Atakent Univerziteta Acıbadem.

www.acibademinternational.com

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track