Najnovije vesti

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OBELEŽAVA 1.000 GODINA POSTOJANJA: U nedelju će biti služena Sveta arhijerejska liturgija
Foto: Shutterstock

JUBILEJ

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OBELEŽAVA 1.000 GODINA POSTOJANJA: U nedelju će biti služena Sveta arhijerejska liturgija

Društvo

Narednog vikenda eparhija raško-prizrenska obeležiće 1.000 godinu postojanja.

 

Jedna od najznačajnih eparhija će predstojećeg vikenda proslaviti hiljadugodišnji jubilej od prvog pisanog spomena Prizrenske eparhije u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija II.

 

U subotu, 15. decembra sa početkom u 16 časova biće služeno večernje bogosluženje u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a od 17 časova u svečanoj sali Prizrenske Bogoslovije umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije održaće predavanje sa temom "Hiljadu godina Prizrenske Eparhije".


U nedelju, 16. decembra od devet časova u Sabornom Hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija biće služena Sveta arhijerejska liturgija koju će zajedno sa drugim Arhijerejima Srpske pravoslavne crkve služiti episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

 

Zapisani podatak

Nalazila se pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije


Prizrenska eparhija se u periodu od 1019. do 1219. nalazila pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije. Car Vasilije II je odmah po osvojenju Ohrida izdao tri povelje ohridskom arhiepiskopu Jovanu, ojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije. Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija. To je ujedno i prvi zapisani podatak, gde se pominje Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji SPC i srpskog naroda.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...